Κόσμος
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 17:34

Σιράκ: Το νέο σχέδιο για το Ιράκ «καλή βάση συζήτησης»

Το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που υπέβαλαν ΗΠΑ και Βρετανία στον ΟΗΕ, αποτελεί μια «καλή βάση συζήτησης» διεμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ στον αμερικανό ομόλογό του. Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί όσον αφορά τις αρμοδιότητες της μελλοντικής ιρακινής κυβέρνησης, στον τομέα του πετρελαίου και της ασφάλειας.

Ο κ. Σιράκ βεβαίωσε τον Τζωρτζ Μπους ότι «θα εργαστούμε με θετικό πνεύμα» και ότι το παρόν σχέδιο «του φαίνεται ότι αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Κατρίν Κολονά.

Μολονότι το σχέδιο περιλαμβάνει θετικά σημεία, υπάρχουν και άλλα, τα οποία χρήζουν συζητήσεων έτσι ώστε μέσα από την απόφαση (του Συμβουλίου Ασφαλείας) να προκύψει με μεγάλη σαφήνεια μία πολιτική προοπτική για το Ιράκ, παρατήρησε ο γάλλος πρόεδρος.

Έτσι, το εύρος των αρμοδιοτήτων της μελλοντικής κυβέρνησης του Ιράκ «στον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικότερης μελέτης», καθώς επίσης το θέμα της ασφάλειας και «το ζήτημα της θητείας της πολυεθνούς δύναμης», διευκρίνισε η κυρία Κολονά.

Εντωμεταξύ στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα εξετάσει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης, παρά μόνον μετά τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία να είναι «νόμιμη» στα μάτια της ιρακινής κοινωνίας και των γειτονικών χωρών.