Κόσμος
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 20:21

ΗΠΑ: Μέτρα χαλάρωσης του εμπάργκο στην Β. Κύπρο

Σε μια οντότητα τύπου Ταϊβάν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη αναγνώριση, σκοπεύουν να μετατρέψουν την κατεχόμενη Β. Κύπρο οι ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι διεθνείς εταίροι, έχουν μια λεγόμενη «πολιτική τής μιας Κίνας». Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά τής συμπεριφέρονται ως μια ξεχωριστή οικονομική κι εμπορική οντότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ έχει καταλήξει σε μία δέσμη μέτρων χαλάρωσης του εμπάργκο, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια σε πρώτη φάση 50 εκ. δολ., ενίσχυση του τουρισμού, αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης visa, και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι χάθηκε μία ευκαιρία με το «όχι» των Ε/Κ. «Ψάχνουμε τρόπους για να προχωρήσουμε στη βάση του σχεδίου Ανάν. Εμείς ψάχνουμε και τρόπους στήριξης των Τ/Κ».

Τέλος, ικανοποιημένος από την συζήτηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εμφανίσθηκε ο κ. Πάουελ.