Πίεση στη Ρωσία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας διότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλει έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.
Πίεση στη Ρωσία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας διότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλει έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ ανέβαλαν χθες την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ώστε να διαπιστωθεί εάν η εκεχειρία στην Ουκρανία θα τηρηθεί.
Η μάλλον απροσδόκητη απόφαση άφησε να διαφανούν οι διαφωνίες εντός των 28 σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη επιβάλει μέτρα σε αντίποινα και έχει απειλήσει να επιβάλει νέα αντίμετρα σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις τους.
Ο Φάλον, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Ιταλία, στο οποίο συζητήθηκαν οι κρίσεις στην Ουκρανία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει αποφασιστική στάση σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις.
«Τα κράτη μέλη. . . έχουν όλα ελαφρώς διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα αυτό, αλλά το ουσιώδες είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», τόνισε ο Φάλον. «Οι κυρώσεις έχουν ένα σαφές αποτέλεσμα και το βλέπουμε αυτό», συνέχισε και πρόσθεσε πως η μπάλα είναι στο γήπεδο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και «αυτός θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με την πλήρη ισχύ των κυρώσεων ή εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος. . . οι σκοτωμοί πρέπει να σταματήσουν».
Οι κυρώσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι να υπάρξει «κάποια ανταπόδοση από τη Ρωσία» όπως «η μετακίνηση των στρατευμάτων της πιο μακριά από τα σύνορα» και η «απόσυρση» του «βαρέος εξοπλισμού της» ο οποίος έχει εισέλθει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Φάλον.
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Ραϊμόντς Βεγιόνις —ο οποίος τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας— δήλωσε ότι τον απογοήτευσε το γεγονός ότι ανεβλήθη η επιβολή των κυρώσεων, ενώ επισήμανε ακόμη πως ορισμένες από τις χώρες μέλη της ΕΕ είναι δυνατόν να δώσουν όπλα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και «ορισμένες είναι έτοιμες να το κάνουν».
Υιοθετώντας μια πιο διαλλακτική θέση η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «θα μπορούσαν» να αρθούν εάν η κατάσταση στην Ουκρανία βελτιωθεί. «Υπάρχει και πρέπει να υπάρχει χώρος για την πολιτική, αλλά πρώτα και κύρια η ένοπλη σύγκρουση πρέπει να σταματήσει», σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ