Κόσμος
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014 14:54

«Εμμονικός αντισημίτης» ο ύποπτος για την επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

Ο Ντιντιέ Φρανσουά, Γάλλος δημοσιογράφος και πρώην όμηρος στη Συρία, δήλωσε ότι ο Μεχντί Νεμούς, θεωρούμενος ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, διακατείχετο από εμμονικό αντισημητισμό.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά, Γάλλος δημοσιογράφος και πρώην όμηρος στη Συρία, δήλωσε ότι ο Μεχντί Νεμούς, θεωρούμενος ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, διακατείχετο από εμμονικό αντισημητισμό και ήθελε να μιμηθεί ή να ξεπεράσει τον Μεράχ, ο οποίος ήταν πρότυπό του.

«Στις κουβέντες υπήρχε διαρκώς κάποιο είδος εμμονικού αντισημητισμού και μία εμμονή να θέλει να μιμηθεί ή να ξεπεράσει τον Μεράχ, το πρότυπό του», δήλωσε ο δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 όπου εργάζεται.

Ο Μοχάμανετ Μεράχ είναι ο νεαρός από την Τουλούζη που σκοτώθηκε από τη γαλλική αστυνομία τον Μάρτιο 2012, αφού σκότωσε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σε εβραϊκό σχολείο της πόλης.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά δήλωσε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι ο Μ. Νεμούς ήταν ένας από τους δεσμοφύλακές του στη Συρία και ότι ήταν «εξαιρετικά βίαιος στη στάση, στα λόγια, και εξαιρετικά προκλητικός. Ηταν διαρκώς σε έξαλλη κατάσταση, με μία εκτός ορίων βιαιότητα».

Ο Μ. Νεμούς «δεν είναι ισλαμιστής ιδεολόγος. Το έλεγε και ο ίδιος. Παραρουσίαζε τον εαυτό του ως νεαρό εγκληματία που είχε μετατραπεί σε πράκτορα της εθνοκάθαρσης».

Ο δημοσιογράφος επανέλαβε ότι επικρίνει τη δημοσίευση, το Σάββατο από την εφημερίδα Le Monde, της πληροφορίας για την παρουσία του κ. Νεμούς μεταξύ των δεσμοφυλάκων στα κρατητήρια του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, δηλώνοντας ότι δεν είναι πολύ χρήσιμο να δίνονται τέτοιου είδους πληροφορίες, χωρίς να ελέγχονται οι κίνδυνοι που αυτές ενέχουν.

«Είμαστε δημοσιογράφοι, πρέπει να δίνουμε την εξήγηση, την πληροφορία, αλλά υπάρχει για όλα η κατάλληλη στιγμή. Στην ειδική αυτή περίπτωση, υπάρχει ο χρόνος της έρευνας, της δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι δεν ήταν πολύ χρήσιμο να δώσουμε, χωρίς να ελέγξουμε τη συγκυρία, πληροφορίες σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη οργάνωση που έχει ακόμη στα χέρια της αρκετούς ομήρους», είπε.