Κόσμος
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2004 15:53

Μπλερ: Kαμία διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον - Λονδίνου

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έσπευσε σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σχετικά με τη διάσταση απόψεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου για το καθεστώς των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/26/916971.htm .

Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την ανάγκη να παραμείνουν υπό αμερικανική διοίκηση τα ξένα στρατεύματα στο Ιράκ.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο απόλυτα, ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης μεταβίβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό και ότι η πολυεθνής δύναμη πρέπει να παραμείνει υπό αμερικανική διοίκηση», διευκρίνισε ο κ. Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι (...) οι τελικές αποφάσεις σε θέματα στρατηγικής ή πολιτικής θα είναι της αρμοδιότητας της νέας ιρακινής κυβέρνησης μετά τις 30 Ιουνίου, αλλά από τη στιγμή που θα λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, η διαχείριση κάθε επιχείρησης θα είναι αρμοδιότητα της πολυεθνούς δύναμης και των διοικητών της δύναμης αυτής», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση οι αμερικανοί ή βρετανοί στρατιώτες να μην έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται, να βλέπουν τις ζωές τους να κινδυνεύουν, ή να υπόκεινται στις διαταγές οποιουδήποτε που δεν θα είναι Αμερικανός ή Βρετανός».