Πολιτιστικά
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 08:10

Έργα τέχνης από τους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα, 27 εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρουσιάζουν περισσότερα από 80 έργα, που αντανακλούν τη βιωματική τους σχέση με τα αρχαία μνημεία, στην ομαδική έκθεση που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα, 27 εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρουσιάζουν περισσότερα από 80 έργα, που αντανακλούν τη βιωματική τους σχέση με τα αρχαία μνημεία, στην ομαδική έκθεση εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της ομάδας 25+ ΑΚΡΟ - πολίτες, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σήμερα, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με μουσική υπόκρουση από τη φλαουτίστα Κατερίνα Τσεντς, τον Remi και την μπάντα του και τον Dj Ariel, ενώ στις 8.30, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Η Αστερία του Ήλιου» του Αντώνη Χιώτη. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο μουσικές βραδιές, τα Σάββατα 13 και 20 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, με μουσική garage rock από τους The Psycorders unplugged, και τον Dj Ariel + guests αντίστοιχα.

Με δημιουργική διάθεση και συλλογικό πνεύμα

Οι ΑΚΡΟ - πολίτες είναι ενεργοί πολίτες, που, μέσα από τη δική τους συλλογικότητα, δημιουργούν έναν κοινό τόπο συνάντησης, εικαστικής έκφρασης, διάδρασης και διαλόγου, με σκοπό να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κοινό, ώστε να αποκτήσει πραγματική ουσία η προσπάθειά τους.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Όλγα Σακαλή: «Για δεύτερη χρονιά, ο Σύλλογος φιλοξενεί στο κτήριο του την έκθεση των 25+ Ακροπολιτών. Η συνύπαρξη όλων μας με τα αρχαία μνημεία, η καθημερινή συνεργασία για την προστασία και την ανάδειξή τους, δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και ρόλου στον χώρο εργασίας. Τους δεσμούς και τις σχέσεις αυτές επιδιώκουμε σαν Σύλλογος να ενισχύσουμε, δίνοντας χώρο και φωνή στο καλλιτεχνικό εγχείρημα των συναδέλφων, στηρίζοντας τη δημιουργικότητά τους και την προσπάθειά τους για επικοινωνία με το κοινό. Αυτή τη δημιουργική διάθεση, αλλά και το συλλογικό πνεύμα που διαπερνά το εγχείρημα των Ακροπολιτών και τη συνεργασία τους με τον Σύλλογο, σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας».

Αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης

Με τη σειρά της, η ομάδα 25+ ΑΚΡΟ - πολίτες σημειώνει: «Οι 27 συμμετέχοντες εργαζόμαστε καθημερινά στην Ακρόπολη και τους παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους στις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων. Η μοναδική εμπειρία της καθημερινής επαφής με τον Ιερό Βράχο ανάμεσα σε χιλιάδες επισκέπτες και η ενασχόλησή μας με την αναστήλωση και τη συντήρηση αποτέλεσαν την έμπνευση για τον σχηματισμό της ομάδας μας. Συνεργαζόμαστε εκ νέου με την καλλιτεχνική μας ιδιότητα, ενισχύοντας τον δίαυλο επικοινωνίας που έχει ήδη ανοιχτεί από την πρώτη έκθεσή μας, τον Σεπτέμβριο του 2013, με σκοπό την επικοινωνία με το κοινό.

Ανακαλύπτουμε ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν είναι δεδομένες και αποτελούν αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης. Δημιουργούνται, χτίζονται και εξελίσσονται με κόπο και επιμονή. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας και με το κοινό, ώστε να αποκτήσει πραγματική ουσία η προσπάθειά μας».

Δίνοντας νέο νόημα και συμβολισμό

«Ο πυρήνας των έργων της έκθεσης παραμένει πιστός στις αρχές της γλυπτικής, χωρίς να απουσιάζουν και έργα με ευρύτερες εικαστικές αναφορές» εξηγεί η ιστορικός τέχνης Νίκη Παπασπύρου. «Οι αισθητικές και μορφολογικές ιδιότητες των έργων πολλές και διαφορετικές, τα μηνύματα πολλαπλά, ανάλογα με τις προσωπικές αναζητήσεις των δημιουργών. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ότι εμπεριέχουν τη βιωματική σχέση των καλλιτεχνών με τα αρχαία μνημεία. Φέτος, οι 25 ΑΚΡΟ-πολίτες έγιναν 27, ενσαρκώνοντας τη δημιουργική αξία μιας συλλογικής καλλιτεχνικής κίνησης, που δίνει νέο νόημα και συμβολισμό στην πρακτική των ομαδικών εκθέσεων».

Οι συμμετέχοντες

Στην έκθεση, συμμετέχουν με έργα τους οι: Αλβέρτης Μιχάλης, Αλεξόπουλος Φρατζέσκος, Αρμάος Ιωσήφ, Αρφάνης Θεόδωρος, Βασιλάκης Εμμανουήλ, Βελαλοπούλου Ευριδίκη, Βουζιούρης Δημήτρης, Βουτσινά Μαριάννα, Γαβριήλ Παναγιώτης, Γεωργόπουλος Πέτρος, Ελευθερίου Βασιλική, Ζαχαρόπουλος Λάζαρος, Ζερβού Ελένη, Κοντονικολάου Γεώργιος, Μιχαλάκος Λεωνίδας, Νιαούρης Παύλος, Ντάλλας Κώστας, Πανόπουλος Ευάγγελος, Παπαδόπουλος Νίκος, Πιτσιρή Παναγιώτα, Σκαρής Ευάγγελος, Σωτηρόπουλος Άγγελος, Τουφεκλής Μάρκος, Τσιριντουλάκης Κώστας, Τσιτσιμπάκος Βασίλης, Φρανσουά Ματιέ και Χιώτης Αντώνης.

Συντελεστές

Επιμέλεια - σχεδιασμός: Νίκη Παπασπύρου (ιστορικός τέχνης) - Σπύρος Νάσαινας (αρχιτέκτονας), γενικός συντονισμός: Φανή Μπούμπουλη (αρχαιολόγος) - Παναγιώτα Πιτσιρή (γλύπτρια - συντηρήτρια) - Κώστας Τσιριντουλάκης (μαρμαρογλύπτης), φροντιστής: Παύλος Νιαούρης, φωτογράφηση έργων: Μάρκος Τουφεκλής - Πέτρος Γεωργόπουλος.

Πληροφορίες
Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερμού 134 - 136, Θησείο, τηλ.: 210 3252214. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή: 17:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή: 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00.

naftemporiki.gr