Επιβεβαιώθηκε επισήμως η υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες, πληροφορία που είχε μεταδώσει αρχικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Επιβεβαιώθηκε επισήμως η υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες, πληροφορία που είχε μεταδώσει αρχικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο με ανάρτησή του στο Twitter, οι απεσταλμένοι στο Μινσκ συνήψαν μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγη ώρα.
Αμέσως μετά όμως ο Ποροσένκο έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα— επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Τη σύναψη εκεχειρίας ανακοίνωσε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως και η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Όμως, ένας ηγέτης των φιλορώσων, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.
«Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας ότι οι αιχμάλωτοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται αύριο βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας.
Σύμφωνα με πηγή που είναι σε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής, συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και την επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».
Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».
Η συμφωνία προβλέπει ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο