Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 22:23

Σε νέο αστεροειδή στοχεύει η Ιαπωνία

Τα σχέδιά της για μία ρομποτική διαστημική αποστολή σε αστεροειδή παρουσίασε το περασμένο σαββατοκύριακο η ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA).

Τα σχέδιά της για μία ρομποτική διαστημική αποστολή σε αστεροειδή παρουσίασε το περασμένο σαββατοκύριακο η ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA).

To σκάφος με το όνομα Χαγιαμπούσα 2, αναμένεται να εκτοξευθεί αργότερα φέτος με προορισμό τον αστεροειδή 1999JU3. Έπειτα από ένα ταξίδι τεσσάρων χρόνων και αφού πλησιάσει το στόχο του, ένα ειδικό κανόνι θα εκτοξεύσει μία μεταλλική σφαίρα προς την επιφάνεια του αστεροειδούς, με σκοπό να περισυλλέξει ορισμένα από τα σωματίδια που θα φύγουν προς το διάστημα και να τα επιστρέψει μετέπειτα στη Γη. Εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, το Χαγιαμπούσα 2 θα εισέλθει πίσω στη γήινη ατμόσφαιρα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, τους οποίους θα φιλοξενήσει το Τόκιο.

Το σκάφος αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας της JAXA να μελετήσει τους αστεροειδείς, καθώς το σκάφος Χαγιαμπούσα είχε καταφέρει το 2010 έπειτα από ένα περιπετειώδες επταετές ταξίδι στο διάστημα να επιστρέψει περίπου 1.500 μικροσκοπικά δείγματα από τον αστεροειδή Ιτοκάουα. Σύμφωνα με την ανάλυση που ακολούθησε, η σύνθεση του Ιτοκάουα ήταν παρόμοια με αυτή των αστεροειδών, αφού οι ερευνητές εντόπισαν στα σωματίδια ίχνη από ολιβίνη και πυρόξενο.

Εάν και το Χαγιαμπούσα είχε αντιμετωπίσει πολλές τεχνικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της αποστολής του, με βλάβες στα συστήματα επικοινωνίας και προώθησής του, η επιτυχημένη δειγματοληψία και η επιστροφή του δείγματος στη Γη αντιμετωπίστηκε ως θρίαμβος από τις ιαπωνικές αρχές, τον οποίο θα ήθελαν να επαναλάβουν.

Ο σφαιρικός αστεροειδής 1999JU3, με διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου περιέχει πιθανότατα περισσότερα δείγματα οργανικής ύλης και νερού από τον πολύ μικρότερο και με σχήμα πατάτας Ιτοκάουα, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

Οι αστεροειδείς πιστεύεται πως διατηρούν ανέγγιχτα τα υλικά που υπήρχαν στις πρώιμες ημέρες του Ηλιακού μας Συστήματος, αντίθετα με τους μετεωρίτες ή τα πετρώματα της Γης που έχουν αλλοιωθεί από τις πιέσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες. Για τους λόγους αυτούς η ανάλυση των δειγμάτων από το 1999JU3 θα δώσει περισσότερα στοιχεία στους ερευνητές για το πώς έμοιαζε το Ηλιακό Σύστημα πριν από 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν και δημιουργήθηκε.