Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2004 12:31

Χατηγάκης: H E.E. να ξεκαθαρίσει πλήρως τη νομοθετική της εξουσία

Tην ανάγκη να ξεκαθαρίσει πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Νομοθετική της εξουσία, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στους στόχους και τις πολιτικές της, επισήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης, παρεμβαίνοντας στην 1η Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στο Βερολίνο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηγάκης, «το ξεκαθάρισμα αυτό δεν πρέπει όμως, να οδηγήσει στην υπονόμευση του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο προστατεύει τις παρεμβατικές πολιτικές της Ε.Ε. υπέρ των νοτίων αγροτών, καταναλωτών και των πολιτών γενικότερα».

Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εγκαθίδρυσης ενός εκτεταμένου διαλόγου γύρω από την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αξιολόγηση προπάντων των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε επίσης να υιοθετηθούν μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ εξήρε την αναγκαιότητα λήψεως οργανικών μέτρων για την καλύτερη εκπλήρωση της αποστολής των εθνικών κοινοβουλίων, ιδίως μετά την έγκαιρη και πλήρη πληροφόρησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών.

Τέλος, ο Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει κάθε εθνικό κοινοβούλιο το δικό του μηχανισμό ελέγχου των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ιδιαίτερα τώρα που επίκειται η έγκριση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.