Για μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα στα social media κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το PhysOrg- όπου επισημαίνεται ότι βασικός στόχος φαίνεται να είναι ο εξευτελισμός των εξτρεμιστών μέσω ενός συνδυασμού «ωμής» γλώσσας και σαρκασμού.
Για μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα στα social media κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το PhysOrg- όπου επισημαίνεται ότι βασικός στόχος φαίνεται να είναι ο εξευτελισμός των εξτρεμιστών μέσω ενός συνδυασμού «ωμής» γλώσσας και σαρκασμού.
Καθώς τα κοινωνικά δίκτυα εξελίσσονται σε ένα πεδίο μάχης όλο και μεγαλύτερης σημασίας, μέσω του οποίου επιδιώκεται η στρατολόγηση νέων μελών από τις ισλαμιστικές οργανώσεις, στελέχη αμερικανικών υπηρεσιών – σύμφωνα με το δημοσίευμα- έχουν στοχεύσει μεγάλο αριθμό λογαριασμών που συνδέονται με εξτρεμιστές, δημοσιεύοντας σχόλια, φωτογραφίες και βίντεο και συχνά εμπλεκόμενα σε συζητήσεις σε ανάλογο ύφος με αυτό που χρησιμοποιείται από τους εξτρεμιστές.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εργαζόμενοι στο Center for Strategic Counterterrorism Communications (CSCC), που δημιουργήθηκε το 2011, διαχειρίζονται έναν αραβόφωνο λογαριασμό Twitter που στήθηκε το 2012, (https://twitter.com/DSDOTAR) , ένα αγγλόφωνο αντίστοιχο (https://twitter.com/ThinkAgain_DOS) και μία σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/ThinkAgainTurnAway), αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως δήλωσε στο PhysOrg αξιωματούχος του υπουργείου, η εν λόγω στρατηγική αποτελεί ένα είδος εκστρατείας κυβερνο-ανταρτοπολέμου. «Δεν πρόκειται για πανάκεια ή για κάποια ‘ασημένια σφαίρα’. Οι άνθρωποι υπερβάλλουν, κάποιοι νομίζουν πως είναι κάτι άχρηστο ή πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι μαγικό που θα κάνει τους εξτρεμιστές να παραδοθούν. Δεν είναι τίποτα από αυτά. Είναι μία αργή, σταθερή, ημερήσια αναμέτρηση που εξελίσσεται καθημερινά. Είναι ένας πόλεμος με χιλιάδες αψιμαχίες, αλλά χωρίς μεγάλες μάχες. Στην Αμερική αρέσουν οι μεγάλες μάχες, αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο- είναι σαν τον ανταρτοπόλεμο» σημείωσε.
Το CSCC ενέτεινε τις δραστηριότητές του στο Twitter μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, δημοσιεύοντας άρθρα και αναλύσεις, σκίτσα και φωτογραφίες, ενώ πρόσφατα προέβη και σε δημοσιεύσεις σχετικά με θανάτους μελών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και συγχαρητήρια σε ένοπλους Γεζίντι που ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι διαχειριζόμενοι από στελέχη αμερικανικών υπηρεσιών λογαριασμοί στο Twitter δεν φαίνονται να διστάζουν να αναπαράγουν εικόνες μαζικών εκτελέσεων που έχουν κυκλοφορήσει αρχικά από τζιχαντιστές, παραλληλίζοντας το Ισλαμικό Κράτος με τους Ναζί. Επίσης, χρησιμοποιείται σάτιρα για την υπονόμευση των ισλαμιστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα καρτούν που παρουσίαζε το «ISIS bucket challenge»- με έναν συμμετέχοντα που απεικόνιζε τον «πολιτισμένο κόσμο» να καταβρέχεται με έναν κουβά αίμα.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η εκστρατεία αποτελεί μία προσπάθεια απόκτησης ελέγχου «εδάφους» στα κοινωνικά δίκτυα που είχε «καταληφθεί» από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Απώτερος στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να κάνει νέους στη Δύση ή σε μουσουλμανικές χώρες που επηρεάζονται να το ξανασκεφτούν πριν ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.
Όσον αφορά στον τόνο που χρησιμοποιείται κατά το «trolling» εναντίον ισλαμιστών, πρόκειται για θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής: «Το Twitter είναι δυστυχώς ή ευτυχώς μία πλατφόρμα που ενδείκνυται για σαρκασμό, για προσβολή ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που επίσης προσπαθούμε να κάνουμε, να επιτεθούμε. Δείχνουμε σεβασμό για πράγματα όπως η απώλεια ζωών αθώων, θυμάτων της αλ Κάιντα ή του ISIS, αυτά δεν προσφέρονται για σαρκασμό. Αλλά όταν τους κοροϊδεύεις, είναι αποτελεσματικό να κάνεις σύγκριση ανάμεσα σε αυτά που λένε και αυτά που κάνουν. Η υποκρισία αυτής της οργάνωσης αποτελεί αδυναμία της» επισημαίνεται σχετικά.