Κόσμος
Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 21:50

Όπλα στους Κούρδους του Ιράκ που μάχονται τους τζιχαντιστές στέλνει η Γερμανία

Οπλισμό αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ στους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ αποφάσισε να στείλει η Γερμανία, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του να συμβάλει στη διεθνή πρωτοβουλία για να σταματήσει η προέλαση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οπλισμό αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ στους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ αποφάσισε να στείλει η Γερμανία, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του να συμβάλει στη διεθνή πρωτοβουλία για να σταματήσει η προέλαση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά κρίσιμη» δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την απόφαση της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να σταλεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός, ενώ κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος ότι επιδεικνύει «ανηλεή βαρβαρότητα».

Διευκρίνισε ότι η Γερμανία θα διαθέσει στους Κούρδους του Ιράκ 500 αντιαρματικούς πυραύλους, 8.000 επιθετικά τουφέκια και 40 πολυβόλα.

Επιπλέον, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων στην περιοχή.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να λάβω στην καριέρα μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι παράλληλα αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

Ο γερμανικός στρατός, η Μπούντεσβερ, έχει ήδη μεταφέρει αεροπορικώς 180 τόνους βοήθειας -κουβέρτες, τρόφιμα και φάρμακα- στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας να προσφερθεί αρωγή στους χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, 700 ασύρματοι, 680 κιτ εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και ανιχνευτές ναρκών επίσης είναι έτοιμα προς αποστολή στο βόρειο Ιράκ. Στον εξοπλισμό που θα προσφερθεί περιλαμβάνονται επίσης χειροβομβίδες, μαχαίρια εκστρατείας, σκηνές κ.ά.

Τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Μπούντεσταγκ, αναμένεται να ψηφίσουν επί της απόφασης της κυβέρνησης αύριο Δευτέρα, μετά από μια τοποθέτηση που θα κάνει η καγκελάριος Μέρκελ εξηγώντας τους λόγους που θα γίνει η αποστολή του οπλισμού.

Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται τυπικά την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά συμφώνησε να διεξαχθεί η ψηφοφορία, προκειμένου να επιδειχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την απόφαση.

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν την απόφαση.

Αν και η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύεται να χορηγήσει στρατιωτική υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, η Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να σταλούν γερμανικές χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters