Την παραίτησή της υπέβαλε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης εν μέσω πολιτικής κρίσης άνευ προηγουμένου και ενώ στη χώρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων οργανώσεων και ομάδων.
Την παραίτησή της υπέβαλε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης εν μέσω πολιτικής κρίσης άνευ προηγουμένου και ενώ στη χώρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων οργανώσεων και ομάδων.
Η κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Τένι ανακοίνωσε ότι το πρόσφατα εκλεγμένο κοινοβούλιο θα αναλάβει να διορίσει νέο πρωθυπουργό και ένα υπουργικό συμβούλιο «που θα εκπροσωπεί όλους τους Λίβυους».
Η παραίτηση της κυβέρνησης σημειώνεται λίγες ημέρες αφότου η προηγούμενη βουλή, το Εθνικό Κογκρέσο – η θητεία του οποίου έληξε τον Φεβρουάριο – συνεδρίασε και πάλι στην Τρίπολη και ανέθεσε στον ισλαμιστή καθηγητή Όμαρ αλ Χάσι να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που εξελέγη τον Ιούνιο για να αντικαταστήσει το Εθνικό Κογκρέσο, έχει κατ' επανάληψη ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν στη Λιβύη για να σταματήσουν την αιματοχυσία. Την περασμένη εβδομάδα, οι ισλαμιστές από την πόλη Μιζουράτα που αντιτίθενται στο νέο κοινοβούλιο κατάφεραν να καταλάβουν το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, μετά από συγκρούσεις ενός μήνα με μια αντίπαλη ομάδα ενόπλων.
Η κρίση στη Λιβύη έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Μάιο, όταν ο απότακτος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ με τη στήριξη ορισμένων μονάδων του στρατού κήρυξε τον πόλεμο στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές στη Βεγγάζη. Νωρίτερα σήμερα ισλαμιστές μαχητές υποστήριξαν ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος του Χάφταρ που βομβάρδιζε τις θέσεις του στην περιοχή του Ρας αλ Χελάλ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Χάφταρ, Μοχάμεντ αλ Χεγκάζι, διέψευσε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. «Συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος και ο πιλότος, ο σμήναρχος Ιμπραχίμ Αμπντ Ράμπου σκοτώθηκε», διευκρίνισε.
Ο Αμπντ Ράμπου ήταν διοικητής μιας αεροπορικής βάσης στο Τομπρούκ και είχε συνταχθεί με τον Χάφταρ.
Στην Τρίπολη, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε υπέρ της Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης), ενός συνασπισμού ισλαμιστικών οργανώσεων, καταγγέλλοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο για τη «στρατιωτική επέμβασή τους» στη χώρα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης – την πρώην Πράσινη Πλατεία, επί Μουάμαρ Καντάφι – και φώναξαν συνθήματα εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και των ηγετών των ΗΑΕ ενώ έκαψαν και σημαίες των δύο χωρών.
Η Φατζρ Λίμπια, που φέρεται ότι στηρίζεται από το Κατάρ, κατηγορεί τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο για αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεών της. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επιβεβαίωσαν το γεγονός, ωστόσο το Κάιρο διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε «άμεση ανάμιξη» στις επιθέσεις αυτές.
Πηγή: ΑΜΠΕ