Σε διευκρινίσεις για τη φιλοσοφία λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε. που θα εποπτεύει του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών αμοιβών παρείχε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, υποσχόμενος παράλληλα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τη διάθεσή του.
Σε διευκρινίσεις για τη φιλοσοφία λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε. που θα εποπτεύει του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών αμοιβών παρείχε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, υποσχόμενος παράλληλα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τη διάθεσή του.
Ο κ. Βορίδης επέμεινε να αναλάβει την εποπτεία του ενιαίου Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων μία ανώνυμη εταιρεία, προκειμένου να πάψει (όπως τόνισε χαρακτηριστικά), το «ανατολίτικο παζάρι» που λειτουργεί σήμερα μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα για την κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και να μην χρειάζεται η διαρκής νομοθετική παρέμβαση του κράτους προκειμένου να αντιμετωπίζει ζητήματα του φορέα διαχείρισης του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα λειτουργεί αυστηρά τεχνοκρατικά, μακριά από λογικές «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και διαχειριζόμενη ένα έτοιμο και επιτυχημένο σύστημα κοστολόγησης που θα αγοραστεί από τη Γερμανία.
«Αυτό που κάνουμε, είναι ότι θα πάμε σε ένα γερμανικό Ινστιτούτο που λέγεται ΙΝΕΚ, και το οποίο έχει τα DRGs στα γερμανικά (σ.σ. πρόκειται για τις «ομοειδείς διαγνωστικές ομάδες» όπου τυποποιούνται οι ασθένειες και η νοσοκομειακή διαχείριση τους) και θα αγοράσουμε τα δικαιώματα χρήσης αυτού του συστήματος. Το κόστος είναι 600.000 ευρώ και θα καταβληθεί από την GIZET - την εταιρεία που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και θα καταβάλλει το κόστος για λογαριασμό της ΕΣΑΝ Α.Ε.» ανέφερε ο υπουργός.
«Παίρνουμε έτσι, ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο σύστημα που το χρησιμοποιεί το ΙΝΕΚ που κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτή την εργασία της κοστολόγησης» συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο της ΕΣΑΝ Α.Ε., θα γίνεται κατά συνέπεια η διαβούλευση μεταξύ των ιδιωτικών και κρατικών παρόχων υγείας, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, με την κάθε ομάδα συμφερόντων να εκπροσωπείται στη σύνθεσή του. Η διαβούλευση θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς για τις 900 ομοειδείς διαγνωστικές ομάδες, «αλλάζουν τα κοστολογικά δεδομένα, εισάγονται νέες θεραπείες, υπάρχουν καινούργια φάρμακα, αλλάζουν οι τιμές των φαρμάκων, αλλάζουν οι τιμές του κόστους των θεραπειών, αλλάζουν τα κόστη των υλικών, εισάγονται νέες τεχνολογίες».
«Θέλουμε τα δημόσια νοσοκομεία να έρθουν να πουν τι πλήρωσαν για το συγκεκριμένο φάρμακο της συγκεκριμένης διαγνωστικής ομάδας. Τι υλικά χρησιμοποίησαν. Πόσα κάθε φορά. Έτσι θα μπορέσω να βγάλω ένα μέσο όρο. Πόσες ώρες απασχολήθηκε ο γιατρός για να νοσηλεύσει την συγκεκριμένη περίπτωση; Πόσοι γιατροί χρειάστηκαν; Τι ειδικοτήτων; Ποια είναι η μισθολογική τους αποτύπωση; Και μετά να πάω στον ιδιώτη πάροχο, ο οποίος θα έχει αντιστάσεις στο να το δώσει αυτό, γιατί δεν θέλει να μας αποκαλύψει τα δικά του κοστολογικά στοιχεία - και θα πρέπει να μπει σε μια συζήτηση που δεν θα την κάνει πλέον πολιτικά, αλλά με τεχνοκράτες» ανέφερε ο κ. Βορίδης.
«Αυτό που περιγράφω, νομίζω πως θα συμφωνήσουμε πως δεν μπορεί να γίνει με μία κεντρική υπηρεσία (σ.σ. του υπουργείου Υγείας)».
Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάνουμε ένα ινστιτούτο, δηλαδή ένα ΝΠΔΔ, αλλά τότε, επειδή ακριβώς ένα ΝΠΔΔ ορίζεται από νόμο, αλλάζει και από νόμο - μία βαριά διαδικασία, που η μεταβολή της είναι εξαιρετικά απαιτητική επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Υγείας.
Το σύστημα προτείνεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από την 1η Ιουνίου του 2015 σε μερικά νοσοκομεία. «Δεν αλλάζουμε σύστημα κοστολόγησης, το βασικό μας κοστολογικό σύστημα παραμένει το υφιστάμενο. Την 1/1/2016 συνολική εφαρμογή στα νοσοκομεία αλλά πιλοτικά. Εξακολουθούμε να μην αλλάζουμε κοστολογικό σύστημα. αρχίζουμε όμως και αυξάνουμε, διευρύνουμε την εφαρμογή του, βάζουμε και άλλα νοσοκομεία μέσα στο σύστημα για να δούμε πώς λειτουργεί. Ευελπιστούμε ότι εάν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τους χρόνους και δεν χρειαστεί να σας φέρουμε παρατάσεις ενώπιον σας, ότι την 1η/1/2017 θα έχουμε τη δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του συστήματος. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμά μας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Οι διευκρινίσεις του κου Βορίδη, έδειξαν να κάμπτουν αρκετές από τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επιλογή του σχήματος μιας «ανώνυμης εταιρείας δημοσίου συμφέροντος» για την παρακολούθηση του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομείων. Ο Παναγιώτης Ρήγας ωστόσο, στην παρέμβασή του, διατήρησε την έντονη επιφύλαξή του για την εκπροσώπηση των διαφόρων παρόχων υγείας στην ΕΣΑΝ Α.Ε.:
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, εάν αυτή η Α.Ε. δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Επιμένω λοιπόν και λέω, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την Α.Ε. σε ξεκάθαρα τεχνοκρατικό ρόλο» παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ