Πολιτιστικά
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 09:15

Υπερφυσική ουσία, σαγηνευτική μαγεία και ιπτάμενοι πυροσβέστες

Λιγοστές είναι οι κινηματογραφικές επιλογές της εβδομάδας, με τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου να αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο, έναν δύσπιστο ερευνητή να υποκύπτει στη δύναμη της μαγείας και ένα τολμηρό αεροπλάνο να ρίχνεται στη μάχη με τις φλόγες.

Λιγοστές είναι οι κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας, με τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου να αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο, έναν δύσπιστο ερευνητή να υποκύπτει στη δύναμη της μαγείας και ένα τολμηρό αεροπλάνο να ρίχνεται με γενναιότητα στη μάχη με τις φλόγες.

«Lucy»

Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός Λικ Μπεσόν καταπιάνεται με τις  άγνωστες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου, δημιουργώντας μια καταιγιστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με ηρωίδα μια απλή φοιτήτρια που πέφτει θύμα του φίλου της. Εν αγνοία της, γίνεται μεταφορέας μιας επικίνδυνης συνθετικής ουσίας, η οποία είναι εμφυτευμένη στην κοιλιά της. Όταν πέφτει στα χέρια Κινέζων μαφιόζων, που την κρατούν όμηρο, η ουσία διαχέεται στο σώμα της και, ξαφνικά, αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις.
Τον ρόλο αναλαμβάνει η Σκάρλετ Γιόχανσον, έχοντας στο πλάι της τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη: «είναι ο μόνος που μπόρεσε και υποδύθηκε τον Θεό. Άρα ήταν ιδανικός, για να ερμηνεύσει τη φωνή της σοφίας στην ταινία». Μαζί τους, στον πρώτο του διεθνή ρόλο, είναι ο Κορεάτης ηθοποιός Μιν Σικ Τσόι («Oldboy»), ο οποίος δεν μιλάει λέξη αγγλικά ή γαλλικά και όλη η συνεργασία έγινε, κυρίως, με τη γλώσσα του σώματος.

Το ανθρώπινο μυαλό και οι δυνατότητές του απασχολούν, εδώ και χρόνια, την επιστημονική κοινότητα, αφού είναι βέβαιο ότι αξιοποιούμε λίγες μόνο από τις άπειρες δυνατότητές μας, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί το ακριβές ποσοστό. Αυτός ο προβληματισμός οδήγησε τον Λικ Μπεσόν στη δημιουργία της ταινίας, με σκοπό να εξερευνήσει τι θα συνέβαινε, αν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο του εαυτού μας και των άλλων, και με φιλοδοξία να ωθήσει τον θεατή να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τον εγκέφαλο κα τη γνώση.

«Μαγεία στο σεληνόφως»

Ο - βραβευμένος με δύο  Όσκαρ - Γούντι Άλεν επιστρέφει με μία ρομαντική κωμωδία, η οποία μας μεταφέρει στην καλοκαιρινή γαλλική Ριβιέρα της δεκαετίας του ’20. Με πρωταγωνιστές τον - επίσης βραβευμένο με Όσκαρ - Κόλιν Φερθ και τους Έμμα Στόουν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Τζάκι Ουίβερ, Χάμις Λινκλέιτερ και Ούτε Λέμπερ, ένας Άγγλος έχει αναλάβει να ερευνήσει και να διαλευκάνει μια απάτη. Μια όμορφη γυναίκα, με ένα ιδιαίτερο χάρισμα, του ανατρέπει όλα τα δεδομένα.

«Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι πυροσβέστες»

Στο δεύτερο μέρος της οικογενειακής περιπέτειας κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτς Γκαναγουέι, ο γνωστός πλέον Ντάστι, το ψεκαστικό αεροπλάνο που κατάφερε να γίνει πρωταθλητής εναέριων αγώνων, καλείται να αναλάβει δράση ως ιπτάμενος πυροσβέστης, αναδεικνύοντας το θάρρος του και το ότι είναι γεννημένος αγωνιστής. Μάλιστα, στη συγκινητική αυτή ιστορία για την αλληλεγγύη, τις δεύτερες ευκαιρίες και την αυτοθυσία, θα έχει δίπλα του μια νέα παρέα από εκκεντρικούς χαρακτήρες.

«Μας έκανε τρομερή εντύπωση η αφοσίωσή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. «Είναι θαρραλέοι, δυνατοί, προσιτοί άνθρωποι, που σβήνουν φωτιές κάθε μέρα. Πετάνε τα αεροπλάνα σε άγριες καταστάσεις ή πηδάνε από τα αεροσκάφη μέσα στο δάσος, ανάμεσα στις φλόγες. Θέλουμε να δουν την ταινία και να πουν ότι το αποδώσαμε σωστά. Και για αυτό, αφιερώσαμε την ταινία στους πυροσβέστες».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]