Κόσμος
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2004 19:48

Πάουελ: H νέα κυβέρνηση του Ιράκ αξίζει πλήρη υποστήριξη

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ αξίζει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Βρετανία θα παρουσιάσουν εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η αναγνώριση της νέας κυβέρνησης, που θα αναλάβει μετά τις 30 Ιουνίου.

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι μετέβη στη Νέα Υόρκη για να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να προβλέπεται για τη χώρα του το καθεστώς της πλήρους κυριαρχίας σε μια νέα απόφαση του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι στο σχέδιο προβλέπεται ότι η εντολή της πολυεθνούς δύναμης θα εκπνεύσει στο τέλος της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιγιάντ Αλάουι, μελλοντικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέλη της κυβέρνησής του. Ο σιίτης πολιτικός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι θα είναι υπουργός Οικονομικών και ο κούρδος Χοσιγιάρ Ζεμπάρι θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Χάζιμ αλ-Σάλααν θα είναι υπουργός ¶μυνας και ο Φαλάχ αλ-Νακίμπ υπουργός Εσωτερικών. Ο τεχνοκράτης Ταμίρ Γαντμπάν διορίστηκε στη θέση του υπουργού Πετρελαίου.