Δεν θα γίνει καμία απόλυση υπαλλήλων ΑΕΙ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του πορίσματος του εξωτερικού αξιολογητή για τους διοικητικούς διαθεσίμους υπαλλήλους οκτώ Πανεπιστημίων.
Δεν θα γίνει καμία απόλυση υπαλλήλων ΑΕΙ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του πορίσματος του εξωτερικού αξιολογητή για τους διοικητικούς διαθεσίμους υπαλλήλους οκτώ Πανεπιστημίων .
Ο Ανδ. Λοβέρδος είπε ότι θα εφαρμόσει την έκθεση αξιολόγησης. «Δεν θα κάνω απολύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στεναχωριέται που δεν θα γίνουν απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση (που έκανε η ιδιωτική εταιρεία TEC) ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων είναι της τάξης των 4.086 ατόμων και για τα οκτώ ΑΕΙ. Ο αριθμός αυτός υπολείπεται συνολικά κατά 402 άτομα του συνολικού αριθμού που προκύπτει από τα οργανογράμματα των οκτώ ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.054 υπάλληλοι από τα οκτώ ΑΕΙ. Μετά την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Ανδ. Λοβέρδο αποφασίσθηκε να γίνουν 600 προκηρύξεις θέσεων στα οκτώ ΑΕΙ και έμεναν ουσιαστικά 454 υπάλληλοι που θα αξιολογούνταν προκειμένου να κριθεί αν θα απολυθούν ύστερα από την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των ΑΕΙ.
Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι αξιολογητές δεν είναι σωστά. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την έκθεση, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπάρχουν 1.489 μέλη ΔΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη ΔΕΠ είναι 500.
Αντιστοίχως, στην έκθεση αναφέρεται ότι το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ) ανέρχεται σε 1.536 μέλη, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη είναι 339.
Σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους, πρόβλημα υπάρχει και με τους δείκτες αξιολόγησης.
«Η ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης αναφέρεται σε έρευνά της σε 22 πανεπιστήμια της ΕΕ και παρουσιάζει το μέσο όρο δεικτών αναλογίας διοικητικού προσωπικού προς ακαδημαϊκό διδακτικό προσωπικό και φοιτητές. Οι δείκτες αυτοί ορίζουν ότι σε 100 φοιτητές αντιστοιχούν 6,2 διοικητικοί υπάλληλοι και σε 100 μέλη ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού 143 υπάλληλοι», επισημαίνουν.
«Για παράδειγμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, με βάση τον δείκτη της ΕΕ, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 350, ενώ με βάση τον δείκτη που χρησιμοποιεί η ιδιωτική εταιρεία, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 12. Στο ΕΚΠΑ, με βάση τον δείκτη της ΕΕ, σε 2.000 μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν 2.860 διοικητικοί υπάλληλοι, με βάση, όμως, τον δείκτη της ιδιωτικής εταιρείας, για τα ίδια μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν μόνο 113 διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δείκτη των φοιτητών», προσθέτουν.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ