Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 13:51

Καταστροφή πειραματικού πυραύλου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Άδοξο τέλος είχε η δοκιμή ενός πειραματικού hypersonic πυραύλου από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στις 25 Αυγούστου στην Αλάσκα.

Άδοξο τέλος είχε η δοκιμή ενός πειραματικού hypersonic πυραύλου από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στις 25 Αυγούστου στην Αλάσκα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η εκτόξευση και δοκιμαστική πτήση του Advanced Hypersonic Weapon πραγματοποιήθηκε στο Kodiak Launch Complex στην Αλάσκα από την U.S. Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command, στο πλαίσιο του προγράμματος Conventional Prompt Global Strike.

«Εξαιτίας μιας ανωμαλίας, η δοκιμή τερματίστηκε κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης λίγο μετά την απογείωση για λόγους δημόσιας ασφαλείας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Στελέχη του προγράμματος διεξάγουν εκτενείς έρευνες για τον καθορισμό της αιτίας της ανωμαλίας στην πτήση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, το πρόγραμμα Advanced Hypersonic Weapon έχει στόχο την ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος που θα μπορεί να πλήξει στόχους οπουδήποτε στον πλανήτη εντός ωρών, αγγίζοντας ταχύτητας της τάξης των 5 Μαχ (περίπου 5.800 χλμ/ ώρα και άνω). Όπως ανέφεραν μάρτυρες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΜΧΤ 100.1 FM στην Αλάσκα, ο πύραυλος απογειώθηκε αλλά γύρισε την κεφαλή του προς τα κάτω και στη συνέχεια εξερράγη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν πρόκειται για την πρώτη δοκιμή πτήσης στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς τον Νοέμβριο του 2011 είχε λάβει χώρα επιτυχής εκτόξευσης ενός «glide vehicle» από τη Χαβάη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Daily Beast, όπου επίσης σημειώνεται ότι αντίστοιχα hypersonic όπλα αναπτύσσουν και η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, οδηγώντας πιθανώς σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

To hypersonic αποτελεί ένα νέο όριο ταχύτητας όσον αφορά στην στρατιωτική τεχνολογία, αφήνοντας πίσω κατά πολύ το «συμβατικό» πλέον υπερηχητικό (supersonic). Όπλα τέτοιου είδους , φέροντα συμβατικές κεφαλές, θα μπορούν να πετούν σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες- χαρακτηριστικά το Daily Beast αναφέρει ότι ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τη Νέα Υόρκη και να πλήξει στόχο στη Μόσχα μέσα σε διάστημα μικρότερο των 40 λεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση στο αντικείμενο δίνει η Κίνα, αναπτύσσοντας «carrier killer» πυραύλους- βαλλιστικά βλήματα για την καταστροφή αεροπλανοφόρων, τα οποία είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα σύγχρονα αντιπυραυλικά/ αντιαεροπορικά συστήματα.