Κόσμος
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 13:03

Ουκρανία: Οδικό χάρτη ειρήνευσης ετοιμάζει ο Ποροσένκο

Οδικό χάρτη ο οποίος θα θέσει τέλος στις μάχες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία θα ετοιμάσει το επιτελείο του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Οδικό χάρτη ο οποίος θα θέσει τέλος στις μάχες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία θα ετοιμάσει το επιτελείο του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες του κ. Ποροσένκο με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει στην έναρξη διαλόγου, ωστόσο η λήξη των μαχών, κατά τον ίδιο, είναι θέμα που αφορά την ίδια την Ουκρανία.

Ουκρανία και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

«Θα ετοιμασθεί οδικός χάρτης ώστε να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, ένα καθεστώς εκεχειρίας, το οποίο θα πρέπει να είναι απαραιτήτως διμερές», τόνισε ο κ. Ποροσένκο, μετά από δύο ώρες συνομιλιών με τον κ. Πούτιν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε κηρύξει μονομερή εκεχειρία, ωστόσο κατηγόρησε τους φιλορώσους αποσχιστές ότι την έσπασαν.

Πριν από την συνάντησή τους, οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συνομιλίες με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον.

Η σύνοδος για το ουκρανικό στο Μινσκ άρχισε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη 10 Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αποσχιστών στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, από τον Απρίλιο.

Οι δύο περιοχές έχουν κηρύξει «ανεξαρτησία» από το Κίεβο, μετά και την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο.

«Κομβικό ζήτημα ο έλεγχος των συνόρων»

Στη δήλωσή του στον ιστότοπό του, ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνει ότι «ο κύριος σκοπός μας είναι η ειρήνη. Ζητούμε αποφασιστικές κινήσεις οι οποίες θα φέρουν την ειρήνη στα χώματα της Ουκρανίας».

Η λογική του ειρηνευτικού σχεδίου στηρίχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Μινσκ.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει μια ειρηνευτική διαδικασία, εφ’ όσον αυτή θα αρχίσει».

Εναπόθεσε ωστόσο στην κυβέρνηση του Κιέβου και στους ηγέτες των αποσχιστών την εκπόνηση των όρων μιας εκεχειρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης απευθείας επαφές των υπηρεσιών συνοριοφρουράς των δύο χωρών.

Μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία και να σταθεροποιηθεί η περιοχή, είχε δηλώσει την Τρίτη ο κ. Ποροσένκο, είναι αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι από πλευράς Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τη διάσκεψη του Μινσκ διοργάνωσε η Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση, της οποίας ηγείται η Ρωσία και στην οποία συμμετέχουν ακόμη η Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η βαρόνη Άστον, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «θετικές».