Περιβάλλον
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 10:01

Η πρωτοκαθεδρία της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια σύντομα θα είναι αδιαφιλονίκητη

Η Κίνα ελαττώνει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η Κίνα ελαττώνει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως προσέθεσε 3,3 γιγαβάτ δυναμικότητας σε ηλιακή ενέργεια από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, ποσότητα η οποία είναι διπλάσια από αυτή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 3,3 γιγαβάτ αποτελούν το ισοδύναμο ολόκληρης της δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας της Αυστραλίας, μίας από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Η συνολική δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας της Κίνας έφτασε πρόσφατα τα 23 γιγαβάτ και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα στον κόσμο πίσω από τα 36 γιγαβάτ της Γερμανίας. Στόχος της κυβέρνησης της Κίνας είναι να ξεπεράσει το όριο αυτό έως το 2015.

Ο σημαντικότερος λόγος πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην Κίνα, κυρίως λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από οχήματα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Εξάλλου και η Ιαπωνία ακολουθεί τα ίδια βήματα για παρόμοιους λόγους, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ομίλου Hanergy, η Κίνα αύξησε τις φωτοβολταϊκές τις εγκαταστάσεις κατά 232 τοις εκατό από το 2012 ως το 2013. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εμφάνισαν πτώση έως και 50 τοις εκατό. Η Κίνα πλέον χρηματοδοτεί τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας με 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ισοδύναμο με τις επενδύσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί, αναφέρει η έκθεση.

Οι επιθετικές επενδύσεις της Κίνας οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση των παγκοσμίων τιμών, αλλά και στην περιθωριοποίηση μη ανταγωνιστικών κατασκευαστών ηλιακών πάνελ, προκαλώντας την αγανάκτηση κυρίως Ευρωπαίων και Αμερικανών κατασκευαστών, που καλούν για την εφαρμογή επιπλέον δασμών για την εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών κυττάρων.

Η δυνατότητα της Κίνας να προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις και ανταγωνιστικές τιμές πολύ πέρα από τις δυνατότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το ισχυρό κίνητρο που επιβάλλει η ακραία περιβαλλοντική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, υποδεικνύουν πως για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες η Κίνα θα αποτελεί τον πρωτοπόρο και το κέντρο της βιομηχανίας της ηλιακής ενέργειας.