Κόσμος
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 08:06

Επέστρεψε στις ΗΠΑ ο δημοσιογράφος Πίτερ Τέο Κέρτις

Στις ΗΠΑ επέστρεψε σήμερα ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Τέο Κέρτις που απελευθερώθηκε την Κυριακή στη Συρία.

Στις ΗΠΑ επέστρεψε σήμερα ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Τέο Κέρτις που απελευθερώθηκε την Κυριακή στη Συρία.

«Είμαι πολύ συγκινημένος, πέρα από τα λόγια, από τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά μου σήμερα -άγνωστοι στο αεροπλάνο, μέλη του πληρώματος και κυρίως η οικογένειά μου- για να με καλωσορίσουν στην πατρίδα», δήλωσε ο δημοσιογράφος σε μήνυμα που έστειλε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετά την άφιξή του στη Βοστόνη.

Ο 45χρονος δημοσιογράφος παραδόθηκε στους κυανόκρανους της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα υψίπεδα του Γκολάν το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από 22 μήνες ομηρίας από το Μέτωπο αλ-Νόσρα. Στη συνέχεια παραδόθηκε σε αμερικανική αντιπροσωπεία που τον μετέφερε στο Τελ Αβίβ.

Η απαγωγή του Κέρτις κρατείτο μυστική από τις αμερικανικές αρχές και καμιά λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή για τις συνθήκες της απαγωγής και της ομηρίας του.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Κέρτις είχε απαχθεί «αμέσως μόλις πέρασε τα συριακά σύνορα τον Οκτώβριο του 2012 και στη συνέχεια κρατείτο από το Μέτωπο αλ-Νόσρα και ομάδες που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση αυτή».

Το Μέτωπο αλ-Νόσρα είναι η πτέρυγα στη Συρία της Αλ Κάιντα που πολεμά τόσο το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και τους αντιπάλους της, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο