Το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση» προβλέπει η κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματίας της Αιγύπτου. Την συμφωνία χαιρέτισαν ΟΗΕ και ΗΠΑ.
Το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση» προβλέπει η κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματίας της Αιγύπτου.
«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εκεχειρία, που χαρακτηρίσθηκε «μόνιμη» από τους Παλαιστίνιους τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).
Χαιρετίζει τη συμφωνία ο ΟΗΕ
Την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι «διαρκής» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ευχήθηκε να οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.
Ο Μπαν κάλεσε και τις δύο πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και εκτίμησε ότι «η παραμικρή παραβίαση της εκεχειρίας θα ήταν εντελώς ανεύθυνη» πράξη. «Ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Γάζα και το Ισραήλ εξαρτάται από τη βιώσιμη εκεχειρία» σημείωσε στην ανακοίνωσή του.
«Στηρίζει πλήρως» η αμερικανική κυβέρνηση
Η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι.
«Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» τόνισε η ίδια.
Η Ουάσιγκτον επιπλέον προέτρεψε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως (. . .) προς τους όρους (της συμφωνίας) και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» επισήμανε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Την θεωρούμε (σ.σ. την εκεχειρία) μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα» προσέθεσε η Ψάκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός την επίτευξη εκεχειρίας, ευχόμενος να οδηγήσει σε μια οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.
Ο Κέρι ήταν ο αρχιτέκτονας της επανέναρξης του απευθείας διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διήρκησε από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο φέτος. Μετά την αποτυχία εκείνης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ανέλαβε κάποιον άλλο ενεργό ρόλο.
Στην ανακοίνωσή του σήμερα κάλεσε «όλες τις πλευρές να τηρήσουν πλήρως τους όρους» της μεταξύ τους συμφωνίας και χαιρέτισε το μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «συνεργάστηκε στενά» με το Κάιρο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.
Δημόσια εμφάνιση και υποσχέσεις ηγετών της Χαμάς
Οι ηγέτες δύο ισλαμιστικών κινημάτων δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε δύο φορές θέσεις όπου πιστευόταν ότι κρύβονταν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης των πανίσχυρων Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, γλίτωσε από την πρώτη επιδρομή ενώ τρεις υπαρχηγοί του σκοτώθηκαν στη δεύτερη.
Ο Μαχμούντ Ζάχαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εκ των ηγετών του Ισλαμικού Τζιχάντ, μίλησαν στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Ρίμαλ, δυτικά της πόλης της Γάζας.«Θα κατασκευάσουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιό μας», υποσχέθηκε ο Ζάχαρ στο πλήθος.
Ένα από τα αιτήματα των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στις συνομιλίες του Καΐρου ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας και η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί το λιμάνι. Αυτά τα δύο θέματα «πρόκειται να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, σύμφωνα με την πρόταση του Αιγύπτιου μεσολαβητή.«Σε αυτόν που θα επιτεθεί στο λιμάνι μας, θα επιτεθούμε στο δικό του και αν επιτεθεί στο αεροδρόμιό μας θα επιτεθούμε και πάλι στο δικό του», προειδοποίησε ο Ζάχαρ, αναφερόμενος στις ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές διεθνείς πτήσεις.
«Το μέλλον είναι δικό μας, όχι του κατακτητή», συνέχισε, υποσχόμενος ότι θα ξαναχτιστούν όλα τα σπίτια που γκρεμίστηκαν στον πόλεμο.«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ένωσή μας με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και με όλα τα κινήματα της αντίστασης για να απελευθερώσουμε όλη την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Ζάχαρ.