Το ρωσικό κονβόι δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την άδεια του Κιέβου για να εισέλθει στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους. Σφοδρές αντιδράσεις από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συζήτησαν για κοινά βήματα προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο, λίγες ώρες πριν η κ. Μέρκελ ταξιδέψει στο Κίεβο, το Σάββατο.
Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα στα οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι δύο χώρες ώστε να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία και να αρχίσει ένας εσωτερικός διάλογος στη χώρα», σημείωσε το Κρεμλίνο.
Ο κ. Πούτιν είπε επίσης στην κ. Μέρκελ ότι η Ρωσία αποφάσισε να στείλει το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Ουκρανίας, καθώς δεν μπορούσε να περιμένει άλλο από το Κίεβο να της δώσει το πράσινο φως.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» του για την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.
Ε.Ε.: Ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξέφρασε την αποδοκιμασία της» για την «απόφαση της Ρωσίας» να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας», ενώ βλέπει μια «ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».
«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας. Επίσης αντίκειται στις προηγούμενες συμφωνίες που λήφθηκαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Πιέζουμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.
Ο ίδιος «χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές, και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».
«Προκειμένου να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η οχηματοπομπή, που πρέπει να είναι αυστηρά ανθρωπιστικής φύσης, πρέπει να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» ενώ απαιτείται η συγκατάθεση της ουκρανικής κυβέρνησης για την είσοδό της, υπενθύμισε ο κ. Μπραμπάν.
«Αυτό προϋποθέτει κυρίως να στείλουν όλες τις απαραίτητε λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια και τα μέτρα που θα λάβουν για να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού της ΔΕΕΣ» διευκρίνισε ο ίδιος.
ΝΑΤΟ: Κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ρωσία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας να στείλει ένα «αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι» στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ράσμουσεν.
«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη», αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», συνέχισε ο γενικός γραμματέας.
Η απόφαση της Μόσχας εγείρει ερωτηματικά «για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αποσχιστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι εξελίξεις συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.