Το «άριστο επίπεδο» της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.
Το «άριστο επίπεδο» της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χέιγκελ συμφώνησαν ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα».
Επί τάπητος, όπως είπε ο ΥΕΘΑ, τέθηκαν όλα «τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο ρόλος που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας».
«Προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα», επεσήμανε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν η τρίτη διμερής επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια των δύο θητειών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί μακρόν για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, την κοινή εκπαίδευση και τη δραστηριοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για τις πρωτοβουλίες της σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, όσο και για τη φιλοξενία που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα.
Ικανοποίηση στο ΥΕΘΑ
Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφραζαν ικανοποίηση για την «ιδιαιτέρως εγκάρδια» υποδοχή του κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον, αλλά και για το «εποικοδομητικό κλίμα» των συνομιλιών.
Εξέφραζαν μάλιστα την εκτίμηση ότι οι ευχαριστίες του κ. Χέιγκελ καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό συνομιλητή της Ουάσιγκτον και τη θέτουν «ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία στη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με φόντο την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Τουρκία από τον Αχμέτ Νταβούτογλου η Ουάσιγκτον επιλέγει να στείλει έτσι «ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ