Πολιτιστικά
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 09:15

Υποσυνείδητο αντίγραφο, αναλώσιμο υπερόπλο και τολμηρή διαρροή

Ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με τον σωσία του, η ομάδα των αναλώσιμων αναλαμβάνει μια καινούρια επικίνδυνη αποστολή, ένα προσωπικό ερωτικό βίντεο αποκτά πολλούς θεατές και ένας σεφ ανοίγει μια καντίνα με εκλεκτές συνταγές, στις κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας.

Ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με τον σωσία του, η ομάδα των αναλώσιμων αναλαμβάνει μια καινούρια επικίνδυνη αποστολή, ένα προσωπικό ερωτικό βίντεο αποκτά πολλούς θεατές, ένας σεφ ανοίγει μια καντίνα με εκλεκτές συνταγές και μία Εβραία κρατούμενη κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, στις κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας.

«Ο άνθρωπος αντίγραφο»

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας - Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, το υπαρξιακό ερωτικό θρίλερ του - υποψήφιου για Όσκαρ - Καναδού σκηνοθέτη Ντένις Βιλνέβ απέσπασε το μέγα βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Σίτγκες. Με τον - επίσης υποψήφιο για Όσκαρ - Τζέικ Τζίλενχαλ και τους Μέλανι Λοράν, Σάρα Γκέιντον, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Στίβεν Χαρτ και Τζέιν Μοφάτ και με φόντο το υποσυνείδητο ενός άντρα σε συναισθηματική κρίση, η ταινία καταπιάνεται με το θέμα της  ταυτότητας και της επιβίωσης, μέσα από την ιστορία ενός λέκτορα που βλέπει σε μία ταινία έναν ηθοποιό, με τον οποίο είναι ολόιδιος. Όταν τον βρίσκει και γνωρίζει και την εγκυμονούσα γυναίκα του, όλα αρχίζουν να γίνονται πολύ παράξενα.

«Πρόκειται για μια ταινία για τη δύναμη του υποσυνείδητου, ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαιτέρως, γιατί επηρεάζει τόσο πολύ τις προσωπικές μας αποφάσεις και την κοινωνία γενικότερα» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Εάν δεν έχεις επίγνωση αυτής της δύναμης και των παρενεργειών της, δεν γνωρίζεις στ' αλήθεια ποιος παίρνει τις αποφάσεις για σένα, δεν είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου».

«Οι αναλώσιμοι 3»

Αποτελούμενη από τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Μελ Γκίμπσον, τον - δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ - Σιλβέστερ Σταλόνε, τον - επίσης υποψήφιο για Όσκαρ - Χάρισον Φορντ και τους Τζέισον Στέιθαμ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζετ Λι, Ουέσλι Σνάιπς, Ντολφ Λούντγκρεν, Κέλσι Γκράμερ, Ράντι Κουτούρ, Τέρι Κρουζ, Κέλαν Λατζ, Ρόντα Ράουζι, Γκλεν Πάουελ, Βίκτορ Ορτίζ, Ρόμπερτ Ντέιβι και  Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, η ομάδα των αναλώσιμων επιστρέφει δριμύτερη στην ταινία δράσης του Πάτρικ Χιούζ. Αυτήν τη φορά, η επικίνδυνη αποστολή των καλύτερων μισθοφόρων σχετίζεται με το πιο ισχυρό όπλο του πλανήτη, το οποίο δεν πρέπει να πέσει στα λάθος χέρια, που καραδοκούν για να το αποκτήσουν.

«Sex tape: μια τρελή βραδιά»

Στις προκλήσεις του γάμου και στην προσπάθεια να παραμείνει ζωντανός επικεντρώνεται η πικάντικη κωμωδία του Τζέικ Κάσνταν, με τους Κάμερον Ντίαζ, Τζέισον Σίγκελ, Ρομπ Λόου, Ρομπ Κόρντραϊ και Έλι Κέμπερ. Με πονηρό χιούμορ και ανατροπές, η απόπειρα ενός ζευγαριού να αναθερμάνει την άλλοτε παθιασμένη σχέση του, καταλήγει σε εφιάλτη, όταν οι δύο σύζυγοι αποφασίζουν να γυρίσουν τη δική τους ερωτική ταινία, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους σε έναν τρίωρο μαραθώνιο. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι το σέξι υλικό, που είχαν «σώσει» διαδικτυακά, δεν είναι πια τόσο προσωπικό…

«Σεφ»

«Ένα παραμύθι με χαρούμενο τέλος, η ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος συνειδητοποιεί πως πρέπει να εστιάσει στις προσωπικές του προτεραιότητες» είναι, όπως ο ίδιος την περιγράφει, η κωμωδία του Τζον Φαβρό, ο οποίος υπογράφει το σενάριο, την παραγωγή και τη σκηνοθεσία και έχει αναλάβει τον  πρωταγωνιστικό ρόλο. Πλαισιωμένος από τον - βραβευμένο με δύο Όσκαρ - Ντάστιν Χόφμαν και τους Σοφία Βεργκάρα, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζον Λεγκουιζάμο, Όλιβερ Πλατ και Μπόμπι Καναβάλε, υποδύεται έναν απολυμένο σεφ, που αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό.

«Kapo»

Το ασπρόμαυρο δράμα του 1960, με την υπογραφή του - υποψήφιου για τρία Όσκαρ - Ιταλού σκηνοθέτη Τζίλο Ποντεκόρβο, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το 1961. Με τους Σούζαν Στράσμπεργκ, Λοράν Τερζιέφ, Εμανουέλ Ριβά και Ντίντι Περέγκο, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας Εβραίας έφηβης, που καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, συμμαχώντας ακόμα και με τον εχθρό. Από θύμα, μεταμορφώνεται σε θύτη, που φροντίζει για την εφαρμογή των σκληρών κανονισμών του στρατοπέδου. Όμως, ένας θάνατος και ο έρωτας την κάνουν να ξαναθυμηθεί τις χαμένες της ανθρώπινες αξίες.​

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]