Κόσμος
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 21:46

Γάζα: Αγωνία μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Χιλιάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ έπειτα και από την κατάρρευση της 24ωρης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί την Δευτέρα  μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ένα κορίτσι δύο ετών και μια γυναίκα είναι τα πρώτα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών που σημειώθηκαν την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ έπειτα και από την κατάρρευση της 24ωρης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί την Δευτέρα  μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται παλαιστινιακές πηγές, το Ισραήλ εξαπέλυσε 35 βομβαρδισμούς εκ των οποίων ο ένας έπληξε ένα σπίτι σκοτώνοντας την γυναίκα με το παιδί.

Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης η Χαμάς προχώρησε σε νέες επίθεσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι αυτή τη φορά χτυπήθηκε το Τελ Αβίβ.

Μάλιστα η Χαμάς ισχυρίζεται ότι χτύπησε το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιώσει το Ισραήλ.

Ειδικότερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 40 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, μια εξ αυτών στόχευε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 ρίψεις ρουκετών και τουλάχιστον έναν τραυματία. Πριν από λίγο, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας και στην Ιερουσαλήμ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για πλήγματα κοντά στο αεροδρόμιο αν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ρουκέτες έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, κυρίως εναντίον του Τελ Αβίβ και της πόλης Μπερσέβα (βόρεια).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις ρίψεις ρουκετών εναντίον των δύο αυτών πόλεων.

Εντωμεταξύ ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που κατοικούν σε απόσταση έως 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, πέρα του Τελ Αβίβ, να ανοίξουν τα καταφύγια.

Ψάχνουν καταφύγιο στη Γάζα

Επίσης όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την Τρίτη περιοχές στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, υπό το φόβο των ισραηλινών επιδρομών.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας φορτωμένους με σακίδια και στρώματα να φεύγουν από την Σετζάγια προκειμένου να βρουν καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων.

Η Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, βρίσκεται δίπλα στην ισραηλινή μεθόριο και είχε καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ, αφού άκουσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι ελπίδες να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Καΐρου «εξανεμίζονται».

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι ελπίδες να επιτευχθεί μία συμφωνία εξανεμίζονται και εμείς επιρρίπτουμε την πλήρη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στους σιωνιστές κατακτητές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Έζατ αλ Ρισκ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία παρουσίασε την τελική της απάντηση στην πρόταση για την επίτευξη μια  διαρκούς κατάπαυσης του πυρός που έκαναν οι Αιγύπτιοι.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν  Νετανιάχου διέταξε τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές να επιστρέψουν από το Κάιρο στην έδρα τους, διακόπτοντας τις συνομιλίες για εκεχειρία μακράς πνοής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου διέταξε χτυπήματα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς κατά του νότιου τμήματος του εβραϊκού κράτους.

Ανησυχούν και οι ΗΠΑ

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό που συνέβη σήμερα, καταδικάζουμε την επανάληψη της εκτόξευσης ρουκετών. . . και, όπως έχουμε πει, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων αυτών», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας έκρινε ότι η «Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη Γάζα» και υπενθύμισε πως «οι εκτοξεύσεις ρουκετών έγιναν από τη Γάζα».

«Καλούμε να τερματιστούν αμέσως οι εκτοξεύσεις ρουκετών και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο μια εκεχειρία», συνέχισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι πιο «μακρόχρονη», ή εν ανάγκη να πρόκειται για μια «παράταση της προσωρινής εκεχειρίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters