Κόσμος
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 12:26

Το δρόμο του Τζ. Τένετ ακολουθούν και άλλοι αξιωματούχοι της CIA

Και δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος της CIA πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή της υπηρεσίας Τζορτζ Τένετ. Ο Τζειμς Πάβιτ, αναπληρωτής διευθυντής για τις επιχειρήσεις της CIA, φέρεται να έχει λάβει την απόφασή του εδώ και εβδομάδες.

Τα καθήκοντα του κ. Τένετ αναλαμβάνει προσωρινά ο Τζον Μακλόλιν από τις 11 Ιουλίου.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε στο BBC ότι η παραίτηση Τένετ δεν έχει να κάνει με το Ιράκ, ούτε με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη –για τις οποίες ο πρώην διευθυντής της CIA είχε δεχθεί έντονη κριτική.

«Ο επικεφαλής της CIA έφυγε για προσωπικούς λόγους. Το είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο», τόνισε ο κ. Μπλερ, απαντώντας στην παρατήρηση ότι στη Βρετανία κανείς δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα λάθη των υπηρεσιών πληροφοριών στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ για ακόμη μια φορά επέμεινε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής και επισήμανε ότι «το μόνο που χρειάζεται να μάθουμε, είναι γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τα εντοπίσουμε». «Θα δείτε – είπε ο κ. Μπλερ- από την δουλειά της Ομάδας των Επιθεωρητών στο Ιράκ (ΙSG) που θα υποβάλει την έκθεσή της μέσα στους επόμενους μήνες, πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις στρατηγικές προθέσεις του Σαντάμ και την απειλή που αποτελούσε».