Αθλητικά
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 16:01

Συνάντηση Γ. Ορφανού με τη διοίκηση του ΠΣΑΠ

υναντηση με τη Διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) είχε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, στο πλαίσιο των επαφών του για την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους,.

«Συζητήσαμε θέματα της βίας, όπως την ανάληψη ευθυνών από τους συμμετέχοντες, για τη Διαιτησία, την Αθλητική Δικαιοσύνη, τους αμειβόμενους ποδοσφαιριστές και κυρίως αυτούς που έχουν ουσιαστικά προβλήματα», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ορφανός.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντώνης Αντωνιάδης, ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της βίας, αλλά και γενικότερα θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως τα οικονομικά των ΠΑΕ, η αθλητική δικαιοσύνη, η διαιτησία, τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών, οι ομάδες που υποβιβάζονται και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ στα περισσότερα θέματα υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. υφυπουργό.

«Διαπίστωσα –είπε ο κ. Αντωνιάδης- ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να κάνει κάποιες τομές, από τις οποίες είμαι βέβαιος ότι κάτι καλό θα προκύψει. Θα προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για τη πάταξη της βίας. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τους οργανωμένους οπαδούς ο κ. Αντωνιάδης τόνισε πως πρέπει να γίνει μια αυτοκάθαρση. «Είναι μια μειοψηφία, που αν δε συνετιστεί, πρέπει να απομακρυνθεί από τα γήπεδα. Θα πρέπει να τους διώξουν οι ομάδες που τους έχουν “πελάτες”. Το κράτος δεν μπορεί να διαθέτει έναν αστυφύλακα για κάθε ένα από αυτούς τους οπαδούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ και πρόσθεσε: «Μπήκες μέσα στον αγωνιστικό χώρο παράνομα, τιμωρείσαι με την αυτόφωρη διαδικασία με μια μικρή ποινή, την οποία και θα πρέπει να εκτίσεις άμεσα. Το ίδιο, αν σπάσεις ένα κάθισμα, αν ρίξεις μια φωτοβολίδα».

Ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε την ανάγκη ιδιωτικής αστυνόμευσης μέσα στα γήπεδα, αλλά τόνισε ότι όσοι αναλάβουν την ευθύνη αυτή, θα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, ώστε να συλλαμβάνουν τους ταραξίες και να τους παραδίδουν στην αστυνομία, όπως γίνεται στο εξωτερικό. «Κάποτε πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ.

Τέθηκε επίσης το θέμα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, οι οποίες πρέπει να προστατεύουν τους ποδοσφαιριστές, ως εργαζόμενους, από τις αναίτιες επιθέσεις των οργανωμένων, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, ο ΠΣΑΠ πρότεινε να εκλέγονται 10 πρόσωπα από τους διαιτητές και απ’ αυτούς να επιλέγει η ΕΠΟ εκείνους που θα αποτελούν την Επιτροπή Διαιτησίας.

Για τις ομάδες που χρωστάνε, ο κ. Αντωνιάδης πρότεινε να μην μπορούν να κάνουν μετεγγραφές, όπως άλλωστε ορίζει και η FIFA. «Δεν μπορείς να κάνεις 7-8 μετεγγραφές, όταν υπάρχουν αποφάσεις, επισήμων οργάνων, ότι οφείλεις χρήματα σε ποδοσφαιριστές. Έτσι προστατεύουμε και τις φερέγγυες ΠΑΕ», παρατήρησε.