Έκκληση στους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία απηύθυναν τα θύματα του εμφυλίου της Κολομβίας, δηλώνοντας την προθυμία του να συγχωρήσουν τα ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος τους και καλώντας όλους τους Κολομβιανούς να στηρίξουν τον αγώνα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Έκκληση στους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία απηύθυναν τα θύματα του εμφυλίου της Κολομβίας, δηλώνοντας την προθυμία του να συγχωρήσουν τα ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος τους και καλώντας όλους τους Κολομβιανούς να στηρίξουν τον αγώνα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Δώδεκα θύματα, από όλες τις πλευρές, μίλησαν το Σάββατο στους διαπραγματευτές, στην Αβάνα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε και επισήμως η φωνή των θυμάτων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό ενός πολέμου από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι.
Συνολικά, 60 θύματα θα μιλήσουν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που εργάζονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Κούβα που τους φιλοξενεί, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
«Εάν εμείς, που μας έπληξε ευθέως η βία, μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, γιατί δεν μπορεί και η υπόλοιπη χώρα; Γιατί δεν μπορεί να συγχωρέσει;» διερωτήθηκε η Κονστάνσα Τουρμπάι, ολόκληρη η οικογένεια της οποίας σκοτώθηκε από τις FARC. Ο ένας από τους αδελφούς της είχε απαχθεί και σκοτώθηκε το 1997. Ένας άλλος αδελφός, πρόεδρος μιας ειρηνευτικής επιτροπής, δολοφονήθηκε μαζί με τη μητέρα τους και άλλους πέντε ανθρώπους το 2000.
Η Τουρμπάι και άλλα 11 θύματα των FARC, του στρατού και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, μίλησαν στους δημοσιογράφους το Σάββατο, αφού προηγουμένως είχαν απευθυνθεί στους διαπραγματευτές, κεκλεισμένων των θυρών.
Πολλοί Κολομβιανοί είναι αντίθετοι με τις διαπραγματεύσεις και θα προτιμούσαν να συνεχίσουν οι ένοπλες δυνάμεις να μάχονται τις FARC.
«Αυτοί που δεν επιδιώκουν την ειρήνη δεν έχουν περάσει όσα ζήσαμε εμείς», είπε η Άνχελα Μαρία Χιράλντο, ο αδελφός της οποίας απήχθη και δολοφονήθηκε από τις FARC. Οι συγγενείς άλλων μαρτύρων σκοτώθηκαν από τον στρατό ή σε σφαγές των παραστρατιωτικών ή εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων.
«Εργάζομαι με θύματα (πολέμων) εδώ και 30 χρόνια σε όλες τις ηπείρους και αυτή ήταν μια από τις συγκινητικότερες εμπειρίες μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Φαμπρίτσιο Χόχσιλντ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις.
Τα θύματα που κλήθηκαν να μιλήσουν στους διαπραγματευτές επελέγησαν από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας. Κάτι τέτοιο, όπως σημείωσε ο Χόχσιλντ, γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Όλοι τους έχουν διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο όμως «όλοι θέλουν μια χώρα όπου τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν θα υποφέρουν όπως οι ίδιοι», τόνισε.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο Χάιμε Πένια, ο πατέρας ενός από τους 32 νεαρούς που εξαφανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από μια παραστρατιωτική οργάνωση το 1998. «Σήμερα όλα τα θύματα κάναμε από κοινού μια έκκληση, είπαμε στους διαπραγματευτές ότι δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι των συνομιλιών μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Πένια.
Πηγή: ΑΜΠΕ