Οι σεκόγιες, τα υψηλότερα δέντρα στον κόσμο, απειλούνται από ξηρασία, πυρκαγιές, και την κλιματική αλλαγή.
Οι σεκόγιες, τα υψηλότερα δέντρα στον κόσμο, απειλούνται από ξηρασία, πυρκαγιές, και την κλιματική αλλαγή.
Η σεκόγια είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο που βρίσκεται μόνο σε μία στενή λωρίδα γης μήκους 750 χιλιομέτρων, από την πολιτεία του Όρεγκον ως την Καλιφόρνια. Η μεγαλύτερη σεκόγια έχει μετρηθεί στα 115,61 μέτρα, ενώ η ηλικία της ξεπερνάει πολλές φορές τα 1,800 χρόνια.
Όπως και άλλα μακρόβια δέντρα, οι σεκόγιες δεν είναι εξελιγμένες ώστε να αντέχουν δεκαετίες ξηρού καιρού με θερμοκρασίες που συνεχώς αυξάνονται. Επιπλέον τα σποριόφυτα και δενδρύλλια τους είναι επιρρεπή στις πυρκαγιές, οι οποίες είναι πιθανό να αυξηθούν, ειδικά στα μεγαλύτερα υψόμετρα, σύμφωνα με Αμερικανούς οικολόγους.
Οι προσπάθειες διατήρησης των δέντρων δυσχεραίνονται επίσης από το πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα δέντρα αυτά, τόσο για τα συστήματα ριζών τους, όσο και για το πώς πεθαίνουν.
Η αλλαγή του κλίματος είναι ένας από τους αρκετούς πολύπλοκους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία των μεγάλων δέντρων. Πολλά δάση έχουν αποδυναμωθεί από προβλήματα όπως ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, η ρύπανση του αέρα και η επιλεκτική αναπαραγωγή για ξυλεία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να εισάγουν νέες ασθένειες και έντομα, όπως και να προκαλέσουν πυρκαγιές.
«Το να προστατεύσουμε αυτά τα σεβάσμια δέντρα είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Νέηθαν Στήβενσον του Αμερικανικού Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. «Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να αρδεύουμε τις σεκόγιες, ή θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια γιγαντιαία προστατευτική ζώνη γύρω τους, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μπορούμε να το υπερασπιστούμε. Όλες οι επιλογές βρίσκονται υπό σοβαρή εξέταση», πρόσθεσε.
Οι σεκόγιες οφείλουν τη μακροβιότητά τους στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Δεν παρουσιάζουν σοβαρές ασθένειες και δεν έχουν κάποιο έντομο ως φυσικό εχθρό, ενώ μπορούν να χάσουν 95 τοις εκατό του όγκου τους σε φωτιά και να επανέλθουν. Ωστόσο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Το 2012, χάρις σε μία πρωτοβουλία ιδιωτικού παραγωγού ξυλείας, φυτεύτηκαν 130.000 σπόροι σεκόγιας σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες, σε μία προσπάθεια να «προλάβουν» την κλιματική αλλαγή και να βρουν νέο φιλικό περιβάλλον για τα δέντρα. Το πρόγραμμα της εταιρείας έχει στόχο να αυξήσει αυτό τον αριθμό στους 1,4 εκατομμύρια σπόρους, παρά τη σχετικά χαμηλή υλοτομική αξία της σεκόγιας.