Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 22:50

Απουσία ευρωπαϊκών θεμάτων από την τηλεμαχία

Τη διαβεβαίωση ότι θα παταχθούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας στην αγορά έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην τηλεμαχία με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως είναι αστείο να ζητείται να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες, όταν μάλιστα υπάρχει η ανατιμητική τάση στο πετρέλαιο.

Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό των συμβασιούχων που θα μονιμοποιηθούν, αλλά είπε πως για τους υπόλοιπους υπάρχει πρόβλεψη για ενισχυμένη μοριοδότηση που θα τους δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν.

Σε ό,τι αφορά τα Ολυμπιακά έργα είπε ότι η κυβέρνησή του δεν οικειοποιείται τίποτα, αλλά υπογράμμισε πως έχει δώσει ισχυρή ώθηση σε πολλά από τα έργα που καθυστερούσαν.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέροντας ότι κυβερνούν οι υπουργοί και όχι ο πρωθυπουργός, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ανανεώθηκε στα προηγούμενα 11 χρόνια.

Για το κόμμα του είπε ότι θα επιστρέψει στις ρίζες του. «Θα είμαστε ριζοσπαστικό κόμμα και όλοι μαζί ενωμένοι, ένα ισχυρό κόμμα θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο κ. Καραμανλής διαφημίζεται ως ισχυρός διαπραγματευτής (στα τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ) και τον βλέπω, πρόσθεσε, να υπογράφει το χαρτί της ορκωμοσίας του. Είπε πως θα ζητούσε την παραίτηση του υφυπουργού Υγείας που μίλησε για νομιμοποίηση στα φακελάκια των νοσοκομείων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απραξία στη Λουκέρνη.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει αν η ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές θα είναι και προσωπική του ήττα, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν και πρόσθεσε «θα θέλαμε να είμαστε και πρώτο κόμμα. Γιατί όχι;».

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ο λαός θα αποφασίσει πότε θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά «όσο είμαστε μέσα στην Ε.Ε. θα διεκδικήσουμε ενίσχυση των επιδοτήσεων για τους αγρότες».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ανοιχτό στο διάλογο, απαντώντας σε ερώτηση για διαμαρτυρία στελεχών του κόμματός της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ομιλητή Γάλλο συγγραφέα που εκφράζει αντικομμουνιστικές απόψεις.

Η ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι είναι αντίθετη με τους μονολόγους και «τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ» που προσκαλούνται εσχάτως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία που οδήγησε και στη ματαίωση της εκδήλωσης ήταν πολιτική διαμαρτυρία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι επιμένει στην πολιτική να μεγαλώσει ο χώρος διαλόγου και οι μορφές συνεργασίας όλων των χώρων της Αριστεράς, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν συνεχίστηκε η συνεργασία που υπήρχε στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματός του είναι δεδομένος, αλλά τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητος.