Κόσμος
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 14:05

Σλοβακία: «Σαν Ρώσος πράκτορας» συμπεριφέρεται ο πρωθυπουργός κατά την αντιπολίτευση

Σε δριμεία κριτική του κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος SDKU, Λούντοβικ Κάνικ, δήλωσε πως ο Ρόμπερτ Φίτσο συμπεριφερόταν πάντα «όπως ένας Ρώσος πράκτορας».

Σε δριμεία κριτική του κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος SDKU, Λούντοβικ Κάνικ, δήλωσε πως ο Ρόμπερτ Φίτσο συμπεριφερόταν πάντα «όπως ένας Ρώσος πράκτορας» και τώρα εκμεταλλεύεται επετειακές εκδηλώσεις στην Μπρατισλάβα για να υπεραμυνθεί των φιλορωσικών του θέσεων.

Ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου της χώρας του, λόγω της νέας κριτικής που άσκησε εναντίον των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

«Οι θέσεις του Φίτσο ζημιώνουν τη Σλοβακία και μειώνουν την αξιοπιστία της», διατείνεται ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μίκουλας Ντζουρίντα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sme, προσθέτοντας ότι στη διένεξη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ο κ. Φίτσο υποστηρίζει προφανώς τη Μόσχα.

Επίσημα η Σλοβακία υποστηρίζει την ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία και μέσω του Σλοβάκου υπουργού Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ που συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις, είχε συμφωνήσει στις πρόσφατες αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Σε εκδήλωση για την επικείμενη 70ή επέτειο της σλοβακικής εθνικής εξέγερσης - τέλη Αυγούστου του1944, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε χαρακτηρίσει ήδη το περασμένο σαββατοκύριακο «ανόητες και απειλητικές» για τη χώρα του τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν μεταξύ τους Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος έχει το «ηθικό δικαίωμα» να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, διότι ήταν πάντα ενάντια στις κυρώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμπερτ Φίτσο ασκεί κριτική στα μέτρα κατά της Ρωσίας. Ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο, πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε προειδοποιήσει με σαφήνεια για την επιβολή από την Ε.Ε. οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι οποίες, όπως τόνιζε, θα έπλητταν σοβαρά την οικονομία, όχι μόνον της Σλοβακίας, αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε..

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ντζουρίντα, σχολιάζοντας την πρόσκληση που έχει απευθύνει η σλοβακική κυβέρνηση προς το Ρώσο πρόεδρο να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις στην Μπρατισλάβα, τέλη Αυγούστου, τόνισε στις δηλώσεις του πως αυτή θα είχε νόημα εάν ταυτόχρονα διαμηνυθεί σαφώς στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως για τη Σλοβακία είναι απαράδεκτη η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα Sme σχολιάζει ότι οι πρόσφατες θέσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού, μαζί με την πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη ότι η Μόσχα έχει στη Σλοβακία «πιστούς συμμάχους» που είναι πρόθυμοι να αποτελέσουν το «Δούρειο Ίππο» της Ρωσίας στην Ε.Ε..