Κοινωνία
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 14:16

Γ. Βρούτσης: «Λερναία ύδρα» η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

Για «κύμα συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων στις περιοχές που εστιάζονται οι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επικαλούμενος στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Για «κύμα συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων στις περιοχές που εστιάζονται οι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επικαλούμενος στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε 25 ενδεικτικές περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τέτοιοι έλεγχοι από κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας, οι προσλήψεις παρουσίασαν απότομη και εκρηκτική αύξηση την περίοδο των ελέγχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο η «συμμόρφωση» αυτή υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος, αλλά αντανακλά και «μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων: τη λογική της ‘αρπαχτής’  και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα «καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος».

«Ακόμη και σήμερα επιβιώνουν καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές και νοσηρές νοοτροπίες, απολιθώματα μιας άλλης εποχής, οι οποίες όμως δεν έχουν θέση στην νέα Ελλάδα που με τόση προσπάθεια και θυσίες χτίζουμε όλοι μαζί», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «η εκρίζωση αυτών ακριβώς των νοοτροπιών είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την οριστική εξαφάνιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας».

«Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και σήμερα επιβιώνουν καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές και νοσηρές νοοτροπίες, απολιθώματα μιας άλλης εποχής, οι οποίες όμως δεν έχουν θέση στην νέα Ελλάδα που με τόση προσπάθεια και θυσίες χτίζουμε όλοι μαζί. Η εκρίζωση αυτών ακριβώς των νοοτροπιών είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την οριστική εξαφάνιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, της σύγχρονης "λερναίας ύδρας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Με αφορμή τους διενεργούμενους ελέγχους, ο κ. Βρούτσης τονίζει πάντως ότι για το υπουργείο Εργασίας η επιβολή υψηλών προστίμων και η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός. Αντίθετα, όπως επισημαίνει, «με ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων (μείωση εισφορών, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών) και αντικινήτρων (το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο των 10.500 ευρώ, συνεχείς και στοχευμένοι έλεγχοι) έχουμε διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νόμιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας».