Πολιτιστικά
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2004 18:14

Νέα ώθηση στις ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις

Η Γαλλία θα προχωρήσει σε ένα ρωμαλέο νέο ξεκίνημα των ελληνογαλλικών σχέσεων, ανανεώνοντας το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την ώρα που η Αθήνα έχει θέσει την υποψηφιότητά της στην Organisation Ιnternationale de la Francophonie (OIF).

Αυτό δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Bruno Delaye, παρουσιάζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανανέωση του Γαλλικού Ινστιτούτου, το οποίο ενδέχεται να αποκαλείται εφεξής «Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο». «Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας», τόνισε ο γάλλος πρέσβης.

Όπως επισήμανε, το Γαλλικό Ινστιτούτο δεν πρέπει πια να αποτελεί απλά μια βιτρίνα της Γαλλίας στην Ελλάδα, αλλά να είναι το όργανο με το οποίο «η ελληνογαλλική συνεργασία πρέπει να είναι παρούσα σε όλους τους τομείς στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Για την ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας δημιουργήθηκαν μια «τιμητική επιτροπή» και ένα «συμβούλιο προσανατολισμού του Ινστιτούτου» όπου συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες από τη χώρα μας, με σημαντική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Γαλλίας, όπως η Νανά Μούσχουρη, ο Κώστας Γαβράς, ο Βασίλης Αλεξάκης και Βασίλης Βασιλικός.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η υποψηφιότητα της Ελλάδας στον OIF, που θα δώσει μια νέα διάσταση στην ελληνογαλλική πολιτιστική συνεργασία, αποτελούν δυο πολύ καλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε ο κ. Delaye.

Εξάλλου η Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής θα εγκαινιάσει από το επόμενο σχολικό έτος ένα δίγλωσσο τμήμα με σκοπό τη θεσμοθετηση ενός κοινού διπλώματος το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και των δύο χωρών.