Οι δολοφονίες τουλάχιστον 817 ανθρώπων από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 αποτελούν πιθανότατα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δολοφονίες τουλάχιστον 817 ανθρώπων από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013, μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη ο εκλεγμένος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, αποτελούν πιθανότατα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην έκθεση της οργάνωσης, η οποία έχει έδρα στις ΗΠΑ, σημειώνεται ότι 1.000 ή και περισσότεροι άνθρωποι έχασαν πιθανότατα τη ζωή τους μέσα σε μία μόνον ημέρα, γύρω από το τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια.
Οι θάνατοι σημειώθηκαν κατά την καταστολή διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κένεθ Ροθ, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δολοφονικά πογκρόμ κατά διαδηλωτών μέσα σε μία μόνον ημέρα στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.
Ο κ. Ροθ και ένας συνεργάτης του απαγορεύθηκε να εισέλθουν στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το Κάιρο.
Επρόκειτο να δημοσιοποιήσουν τη νέα τους έκθεση και να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ωστόσο απελάθηκαν μετά από κράτηση 12 ωρών στο Διεθνές Αεροδρόμιου του Καΐρου.
Η έρευνα της οργάνωσης διήρκεσε έναν χρόνο και επικεντρώθηκε σε έξι διαδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013, οι οποίες διαλύθηκαν με αστυνομική και στρατιωτική βία, υπό την γενική επιστασία του τότε αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και σημερινού προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ο κ. Σίσι ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία στις αρχές Ιουλίου του 2013.
Στη συνέχεια οι ένοπλες δυνάμεις ηγήθηκαν της αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Στην έκθεση του Παρατηρητηρίου, αναφέρεται ότι η αιγυπτιακή αστυνομία και ο στρατός «άνοιξαν μεθοδικά πυρ με πραγματικά πυρά επάνω στα πλήθη των διαδηλωτών» οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αποπομπή του κ. Μόρσι από την προεδρία.
«Δεδομένης της πλατιάς και συστηματικής φύσης των δολοφονιών, αυτές πιθανότατα αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συνεχίζει η έκθεση.
Η οργάνωση χαρακτηρίζει την αιματηρή καταστολή απολύτως οργανωμένη από την κυβέρνηση και θεωρεί ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα στην εξουσία στην Αίγυπτο «έχουν πολλές εξηγήσεις να δώσουν».