Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 12:29

Φορητές συσκευές χωρίς μπαταρία που συνδέονται σε Wi-Fi

Μία νέα γενιά φορητών ασύρματων συσκευών, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν μπαταρία ή να χρησιμοποιούν κάποια άλλη μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας, αλλά μπορούν να αποστέλλουν δεδομένα μέσω Wi-Fi φαίνεται ότι βρίσκεται στον ορίζοντα.

Μία νέα γενιά φορητών ασύρματων συσκευών, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν μπαταρία ή να χρησιμοποιούν κάποια άλλη μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας, αλλά μπορούν να αποστέλλουν δεδομένα μέσω Wi-Fi φαίνεται ότι βρίσκεται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, ερευνητές του University of Washington έχουν αναπτύξει πρωτότυπες συσκευές οι οποίες λαμβάνουν την απαιτούμενη ενέργεια χρησιμοποιώντας τα σήματα Wi-Fi, τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται ήδη στον αέρα.

Τέτοιου είδους τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση όσον αφορά στην εξάπλωση του Ίντερνετ, και ειδικά σε περιοχές του κόσμου όπου η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη. Συσκευές χωρίς μπαταρία οι οποίες ωστόσο μπορούν να επικοινωνούν θα έκαναν πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο φθηνή επίσης την επέκταση της χρήσης αισθητήρων σε σπίτια, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Internet of Things». Συσκευές όπως οι «έξυπνοι» θερμοστάτες της Nest περιορίζονται καθώς μπορούν να εντοπίζουν θερμοκρασία μόνο στην περιοχή όπου βρίσκονται. Η χρήση χαμηλού κόστους, Wi-Fi-capable, αισθητήρων χωρίς μπαταρία σε άλλα σημεία του σπιτιού, θα παρείχαν σε τέτοιου είδους συστήματα επιπλέον δεδομένα, καθιστώντας τα αποτελεσματικότερα. «Απλά θα τους έβαζες όπου ήθελες και δεν θα τους ξανασκεφτόσουν» αναφέρει ο Σιάμ Γκολακότα, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου που έχει εργαστεί στο πρόγραμμα.

Οι εν λόγω, battery-free Wi-Fi συσκευές αποτελούν εξέλιξη ενός σχεδίου που είχε επιδειχθεί πέρυσι, που είχε να κάνει με συσκευές που μπορούσαν να «μιλήσουν» μόνο μεταξύ τους. Η πρόσθεση Wi-Fi δυνατοτήτων καθιστά τις συσκευές πιο πρακτικές.

Ο Γκολακότα προσβλέπει στη δημιουργία εταιρείας για εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας, καθώς και σε επέκταση των δυνατοτήτων της έτσι ώστε να μπορεί να συνεργαστεί και με άλλα πρωτόκολλα, όπως το Bluetooth. Σχετικό paper πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη ACM Sigcomm στο Σικάγο τον Αύγουστο.

Η εκμετάλλευση των ραδιοσημάτων στον αέρα για σκοπούς παραγωγής ενέργειας αποτελεί στόχο των μηχανικών εδώ και χρόνια. Αν και μπορεί να συλλέγεται αρκετή ενέργεια για την τροφοδοσία κυκλώμάτων χαμηλής ισχύος, η ισχύς που απαιτείται για την ενεργή μετάδοση δεδομένων είναι σημαντικά υψηλότερη. Αυτό που έκαναν οι ερευνητές του πανεπιστημίου ήταν να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τις συσκευές να «επικοινωνούν» χωρίς να μεταδίδουν ενεργά. Οι εν λόγω συσκευές στέλνουν μηνύματα διαμοιράζοντας σήματα από άλλες πηγές- κατά κάποιον τρόπο «ανακυκλώνοντας» υπάρχοντα ραδιοκύματα αντί να ξοδεύουν ενέργεια για να παράγουν τα δικά τους.