Πολιτική
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 16:50

Στη μία το μεσημέρι αύριο η κηδεία του Ξενοφώντα Ζολώτα

Στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου και όχι στις 12:00 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα γίνει η κηδεία του ακαδημαϊκού και πρώην πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του Ξενοφώντα Ζολώτα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραμανλής, ο Ξενοφών Ζολώτας, με συνέπεια και επιμονή, συμμετείχε ενεργά για πολλές δεκαετίες στην κοπιώδη προσπάθεια των Ελλήνων για δημοκρατία και προκοπή. Ο άθλος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας που άνοιξε το δρόμο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας φέρει και τη δική του σφραγίδα, προσθέτει ο Πρωθυπουργός.

«Το εντυπωσιακό σε μέγεθος και σημασία έργο του που τον ανέδειξε σε περίοπτη θέση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και η θητεία του στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο της χώρας, τον συγκαταλέγουν ανάμεσα στους ανθρώπους που συνέβαλαν καθοριστικά στην πορεία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Το όραμά του για μια ισχυρή Ελλάδα, η εντιμότητα και η εργατικότητά του, θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις γενιές του μέλλοντος», καταλήγει ο κ. Καραμανλής.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για το θάνατο του Ξενοφώντα Ζολώτα, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα σημαντική προσωπικότητα που άφησε τη σφραγίδα του στην πορεία της χώρας σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα. Η απώλειά του είναι βαριά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ξενοφώντας Ζολώτας υπήρξε ένας άνθρωπος που είχε το μεγάλο πλεονέκτημα να συγκεντρώνει τη συμπάθεια και την αναγνώριση από όλες τις πλευρές, χωρίς να δημιουργεί αντιπαραθέσεις.

Ο Ξενοφών Ζολώτας έμεινε μέχρι το τέλος του βίου του καθηγητής και δάσκαλος, βοήθησε σε πολύ δύσκολες στιγμές την ελληνική οικονομία ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ακόμη υπήρξε πολιτικός με την ευρύτερη αλλά και με τη στενότερη έννοια του όρου, σημείωσε επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.

«Οταν το 1990, ευρισκόμενοι μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, χρειάστηκε να αναζητήσουμε πρωθυπουργό της οικουμενικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τότε, όλοι μας, εγώ, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, συμπέσαμε στο πρόσωπο του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο οποίος ανταποκρίθηκε πράγματι στη δύσκολη αποστολή του εκείνης της εποχής», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθύνοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, εξήρε τις υπηρεσίες που προσέφερε στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας ο Ξενοφών Ζολώτας, όποιος –όπως επισήμανε- έχαιρε μεγάλης εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ως οικονομολόγος, ως καθηγητής, ως πολιτικός, ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Για την προσφορά του αυτή, του οφείλουμε όλοι τιμή και ευγνωμοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του Επίτιμου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα.

«Ο ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας σφράγισε με την προσφορά του μία ολόκληρη εποχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Συνέβαλε αποφασιστικά, ιδίως από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για περισσότερα από είκοσι χρόνια, στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.

Είχε διαρκή συμμετοχή στα διεθνή οικονομικά δρώμενα και το πλούσιο έργο του έτυχε ευρείας αναγνώρισης. Υπήρξε πάντα πρωτοπόρος και ως άνθρωπος ήταν μία ξεχωριστή και πολυσχιδής προσωπικότητα.

Ο Ξενοφών Ζολώτας υπήρξε ένας από τους σύγχρονους Έλληνες, χάρη στους οποίους ο τόπος έγινε καλύτερος για όλους μας», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.