Κόσμος
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 16:10

ΝΑΤΟ: Μεγάλη η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Μεγάλη» χαρακτήρισε την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο επικεφαλής του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τη Δευτέρα.

«Μεγάλη» χαρακτήρισε την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο επικεφαλής του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τη Δευτέρα.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απόσυρσης στρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα από πλευράς Μόσχας.

Ερωτώμενος από το πρακτορείο Reuters για την πιθανότητα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία, ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι την θεωρεί μεγάλη.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να φτιάχνουν την αφήγηση και το πρόσχημα για την επέμβασή τους υπό το πέπλο της ανθρωπιστικής επιχείρησης και βλέπουμε αντίστοιχες στρατιωτικές προετοιμασίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν προάγγελο μιας τέτοιας επιχείρησης», τόνισε.

«Οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν Ντονέτσκ και Λουχάνσκ»

Ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» της ουκρανικής κυβέρνησης κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών Αντρίι Λισένκο κάλεσε νωρίτερα τη Δευτέρα τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί. Οι άμαχοι είναι συνετό να εγκαταλείψουν το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, η απελευθέρωση των οποίων επίκειται άμεσα», δήλωσε ο κ. Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Ο ίδιος είπε πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις δύο πόλεις μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ο κ. Λισένκο υποστήριξε ότι «πανικός έχει καταλάβει τους Ρώσους μισθοφόρους», λέγοντας πως δεν έχουν μια «ενιαία στρατηγική» όσον αφορά τη συνέχεια της σύγκρουσης.

Ο ηγέτης των αποσχιστών Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο δήλωσε ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι για ολομέτωπη επίθεση, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τόνισε επίσης ότι οι φιλορώσοι έχουν επαρκή οπλισμό για να αντεπιτεθούν μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαχαρτσένκο, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Ουκρανία, αντικατέστησε τον Ρώσο υπήκοο Αλεξάντρ Μποροντάι στην ηγεσία της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» την περασμένη εβδομάδα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με πυροβολικό τόσο το Ντονέτσκ όσο και το Λουχάνσκ, προκαλώντας απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Το δημοτικό συμβούλιο στο Ντονέτσκ ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν το σαββατοκύριακο από τους βομβαρδισμούς.

Ο κ. Λισένκο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, προσθέτοντας πως συνολικά, έχουν σκοτωθεί 568 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, τον Μάιο.