Κόσμος
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 18:19

Η κατασταση στο Ιράκ δεν δικαιολογούσε τον πόλεμο θεωρεί το 53% των Αμερικανών

Η πλειονότητα των Αμερικανών εκτιμά ότι κατάσταση στο Ιράκ δεν δικαιολογούσε την έναρξη ενός πολέμου, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται σήμερα στους «Los Angeles Times» www.latimes.com . Οι ερωτηθέντες ωστόσο, δεν επιθυμούν να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 53% των Αμερικανών θεωρεί ότι η κατάσταση στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν δεν δικαιολογούσε την προσφυγή σε πόλεμο, ενώ το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει το αντίθετο. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις τον περασμένο Νοέμβριο και Μάρτιο, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίστροφα.

Ωστόσο, ποσοστό μικρότερο του 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ μόλις ένα 25% πιστεύει ότι χρειάζεται να καθορισθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Εξάλλου η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο πρόσωπο του προέδρου τους έχει μειωθεί σημαντικά καθώς μόνο των 44% εγκρίνει τη διαχείριση του πολέμου από τον Τζορτζ Μπους, από 51% το Μάρτιο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου, σε δείγμα 1.230 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Αμερική.