Κόσμος
Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 19:27

Νίκη Ερντογάν από τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών

Νίκη του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ανήλθε στο 76%.

Νίκη του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει αποτελέσματα με καταμετρημένο το 53,66% των ψήφων. Ειδικότερα, προηγείται ο Ερντογάν με 55,68% και ακολουθούν με 35,94% ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου που υποστηρίχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών με 8,41%.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%.

Ο 60χρονος Ερντογάν, επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που κυβερνά από το 2003, κερδίζει από τον α' γύρο, όπως επεδίωκε, τις πρώτες άμεσες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου που διεξήχθησαν ποτέ στην Τουρκία.

Έχει δηλώσει ότι θέλει να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε το πολιτικό σύστημα να μετατραπεί σε προεδρικό ή ημιπροεδρικό, να αποκτήσει δηλαδή μια εκτελεστική προεδρία.