Κόσμος
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2004 11:10

Πώς υποδέχθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Γερμανία

Οι ψηφοφόροι έριξαν τους Σοσιαλδημοκράτες στο υπόγειο" γράφει στην πρώτη της σελίδα η γερμανική έκδοση των “Financial Times”, ενώ η “Die Welt” σημειώνει: «Καταστροφικές απώλειες για τους Σοσιαλδημοκράτες στις ευρωεκλογές και τη Θουριγγία».

Ιταλία

Το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών στην Ιταλία αλλά και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση δεν κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες αποτιμώντας το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

«Ηττα του Μπερλουσκόνι» γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ρεπούμπλικα σημειώνοντας πάντως ότι η αντιπολίτευση που είχε την υποστήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι «δεν κατάφερε να απογειωθεί».

Γαλλία

Απογοήτευση για το ρεκόρ της αποχής που σημάδεψε τις ευρωεκλογές σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. εκφράζουν σήμερα οι γαλλικές εφημερίδες σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της αναμέτρησης.

«Η αποχή είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της ενωμένης Ευρώπης», γράφει η Φιγκαρό προσθέτοντας ότι το μεγάλο ερώτημα που μένει ανοικτό σε κάθε χώρα είναι: «Ποια Ευρώπη θέλουμε;»

«Η Γαλλία πρέπει να τολμήσει να θέσει το ζήτημα της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, «το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα είναι ο μοναδικός πραγματικός νικητής στις ευρωεκλογές στη Γαλλία».