Πολιτική
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2004 19:08

ΚΚΕ: Η αποχή εκφράζει και δυσφορία για την Ε.Ε.

Η ΚΕ του ΚΚΕ συνεδρίασε σήμερα για μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, που συγκέντρωσε το ΚΚΕ, περικλείει μεγαλύτερη δυναμική από αυτή που εκφράσθηκε σε ψήφους και σε ποσοστά.

Η ψήφος στο ΚΚΕ το 2004 εκφράζει μεγαλύτερο πολιτικό βάθος από την ψήφο του 1999, αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη γνησιότητα τις πραγματικές τάσεις στο εκλογικό σώμα που δεν εκδηλώνονται στις εθνικές εκλογές, κάτω και από την πίεση των γνωστών εκβιαστικών διλημμάτων.

Κριτήριο ψήφου δεν ήταν μόνο η συνεπής στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και οι θέσεις και η πρακτική του σε μια σειρά ζητήματα, όσον αφορά στην πορεία της ΕΕ και στις συνέπειες της στρατηγικής της στην ζωή του ελληνικού λαού, γενικότερα των λαών της Ευρώπης. Είναι η στάση του στο Κυπριακό πρόβλημα και στο σχέδιο Ανάν, οι θέσεις του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γενικά και στο Αιγαίο...

... Αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει στην έκταση που ήθελαν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου η αντίληψη ότι τάχα το αδύνατο σημείο του ΚΚΕ είναι η θέση του για την Ε.Ε.

... Το φαινόμενο της μεγάλης αποχής δεν εκφράζει στο σύνολό του τάση απάθειας και αδιαφορίας. Ενα σημαντικό μέρος του εκφράζει αμφισβήτηση της πολιτικής της Ε.Ε., δυσφορία, έλλειψη εμπιστοσύνης στις αποφάσεις και ανησυχία».