Κόσμος
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 09:51

Εντός δύο εβδομάδων η παράδοση του Σαντάμ στους Ιρακινούς

ΕΝΤΟΣ δύο εβδομάδων θα παραδοθεί από τους Αμερικανούς στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ ο Σαντάμ Χουσέιν, όπως δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

«Η παράδοση του Σαντάμ Χουσέιν και άλλων πρώην αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων», τόνισε ο Αλάουι στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ.

«Ναι, ο Σαντάμ και άλλοι αξιωματούχοι θα παραδοθούν στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ. Η δίκη τους θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Στην Ουάσινγκτον, ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την τύχη του πρώην προέδρου του Ιράκ αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για άμεση παράδοση του πρώην προέδρου του Ιράκ στην νέα κυβέρνηση της χώρας.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαντάμ θα πρέπει είτε να αφεθεί ελεύθερος είτε να ασκηθεί δίωξη εναντίον του από τη Συμμαχία πριν από την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου-ημέρα που σηματοδοτεί και το τέλος της κατοχής.

«Η συνέχιση της φυλάκισης των αιχμαλώτων πολέμου μετά από αυτή την ημερομηνία έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο εφόσον δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον τους», τόνισε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, επικαλούμενη τα άρθρα 118 και 119 της 3ης Συνθήκης της Γενεύης και 133 της 4ης Συνθήκης.

Τα αμερικανικά στρατεύματα συνέλαβαν τον Σαντάμ Χουσέιν τον περασμένο Δεκέμβριο κοντά στη γενέτειρά του, Τικρίτ. Από τότε βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ, οι οποίες τον κρατούν ως αιχμάλωτο πολέμου σε άγνωστη τοποθεσία.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο