Κόσμος
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 12:41

Πεντάγωνο: Κανένα σχέδιο παράδοσης του Σαντάμ στους Ιρακινούς

Μπορεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, να δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και άλλοι ιρακινοί κρατούμενοι θα παραδοθούν στις ιρακινές αρχές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι, όμως, του Πενταγώνου δηλώνουν πως δεν έχουν καμία πληροφόρηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά τις δηλώσεις Αλάουι, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έκαναν γνωστό πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την παράδοση του Σαντάμ από τις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να κρατούν τον τέως ιρακινό ηγέτη και χιλιάδες άλλους κρατουμένους ακόμα και μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στα τέλη Ιουνίου.

Τα σχόλια των αμερικανών αξιωματούχων έρχονται μία μέρα μετά τη δήλωση του Αλάουι ότι έχει την επίσημη επιβεβαίωση πως ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραδοθεί στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ. «Ο Σαντάμ και άλλοι θα παραδοθούν στους Ιρακινούς και την ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε πότε θα δικαστεί ο άλλοτε κραταιός ηγέτης του Ιράκ, ο κ. Αλάουι απάντησε: «Το συντομότερο δυνατό, Θεού θέλοντος».