Κόσμος
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 14:33

«Ο στρατηγός Μίλερ διέταζε τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ»

Για μεταφορά μεθόδων και πρακτικών αντιμετώπισης των κρατουμένων, οι οποίες χρησιμοποιούνταν στη φυλακή του Γκουαντανάμο, στο Αμπού Γκράιμπ, έκανε λόγο η αμερικανίδα ταξίαρχος, Τζάνις Καρπίνσκι, σε συνέντευξή της στο ΒΒC.

Η Καρπίνσκι ήταν υπεύθυνη για 16 κρατητήρια του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Αμπου Γκράιμπ, όπου γίνονταν τα βασανιστήρια σε βάρος των ιρακινών κρατουμένων.

Η Καρπίνσκι κατηγόρησε ως κύριο υπεύθυνο για όσα γίνονταν στο Αμπού Γκράιμπ τον αμερικανό στρατηγό Τζέφρι Μίλερ, ο οποίος –όπως ισχυρίζεται η Καρπίνσκι- διέταζε τους δεσμοφύλακες να συμπεριφέρονται στους ιρακινούς κρατουμένους «σαν να ήταν σκυλιά». Ο στρατηγός Μίλερ ήταν προηγουμένως διοικητής του στρατοπέδου Δέλτα στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.

«Έλεγε πως πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε σαν σκυλιά και ότι εάν τους αφήναμε να πιστέψουν έστω και για μια στιγμή πως ήταν κάτι παραπάνω, δεν θα μπορούσαμε να τους ελέγξουμε πια», δήλωσε η Καρπίνσκι σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι τόσο η ίδια, όσο και οι στρατιώτες που είχε υπό τις διαταγές της, υπήρξαν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τα βασανιστήρια που διατάχθηκαν από άλλους.

Η Καρπίνσκι απηλλάγη επ' αόριστον των καθηκόντων της εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας που έχει διαταχθεί για την κακομεταχείριση και τους βασανισμούς κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γκράιμπ το φθινόπωρο του 2003.