Συνεδρίαση, στις 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας, από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ντατσιάν Τσόλος. Στον ΠΟΕ προσφεύγει η Πολωνία.
Συνεδρίαση, στις 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας, από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ντατσιάν Τσόλος.
«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Ντατσιάν Τσόλος.
Παράλληλα η συγκεκριμένη Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν.
Πολωνία: Προσφυγή στον ΠΟΕ
Την ίδια ώρα ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Μάρεκ Σαβίτσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά του ρωσικού εμπάργκο.
«Δεν μπορούσαμε να υποβάλουμε διαμαρτυρία νωρίτερα διότι λάβαμε την πρώτη επίσημη αλληλογραφία (σχετικά με τα μέτρα της Ρωσίας) την Τετάρτη, προηγουμένως είχαμε μόνον την πληροφόρηση που μας παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης», υποστήριξε ο κ. Σαβίτσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Gazeta Wyborcza».
Λιθουανία: Αναμένει περιορισμένες επιπτώσεις από το εμπάργκο
Περιορισμένες συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει η οικονομία της Λιθουανίας, όπως υποστήριξε ο υπορυγός Οικονομικών της χώρας, Έβαλντας Γκούστας.
Ο κ. Γκούστας εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούμε πλέον να δούμε ότι οι συνέπειες δεν θα είναι πολύ μεγάλες. Εάν η διαδικασία αυτή διαρκέσει περισσότερο, τότε λόγω του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να επιβραδυνθεί κατά 0,2%», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι εξαγωγές τροφίμων από τη Λιθουανία στη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι μόλις στο 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters