Πολιτική
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 16:15

Εκδοση Ελλήνων σε χώρες της Ε.Ε., μόνον κατ' εξαίρεση και σχεδόν απαγορευτικά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τροποποιεί τον αντιτρομοκρατικό νόμο, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί μία απλοποιημένη διαδικασία προσαγωγής στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο όχι πλέον με την παρέμβαση πολιτικών οργάνων, αλλά απευθείας μέσω των εθνικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.

Στην πράξη θα προσάγονται σε χώρες της Ε.Ε. βασικά αλλοδαποί καταδικασθέντες ή ποινικά διωκόμενοι.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αν η αξιόποινη πράξη καλύπτεται από αμνηστεία, αν προκύπτει ότι ο εκζητούμενος έχει δικαστεί αμετακλήτως για τις ίδιες πράξεις από κράτος-μέλος της Ε.Ε., αν το πρόσωπο είναι ανεύθυνο ποινικά λόγω της ηλικίας του, αν έχει επέλθει παραγραφή του αδικήματος, αν το ένταλμα έχει εκδοθεί προς το σκοπό της δίωξης ή τιμωρίας προσώπου λόγω φύλου, φυλής, κ.α., αν το ένταλμα έχει εκδοθεί για πράξη η οποία θεωρείται ότι τελέστηκε στην Ελλάδα ή εκτός του εδάφους του κράτους-μέλους έκδοσης του εντάλματος και αν το πρόσωπο είναι ημεδαπός και διώκεται στην Ελλάδα για την ίδια πράξη.

Με το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ρυθμίζονται για πρώτη φορά οι ποινικές ευθύνες της μεμονωμένης τρομοκρατικής δράσης, καθώς και ομάδας με ένα τρομοκρατικό χτύπημα, τιμωρούνται οι χρηματοδότες τρομοκρατικών οργανώσεων, προβλέπεται ειδική ποινική μεταχείριση για τον αρχηγό των οργανώσεων και παρατείνεται στα 30 χρόνια η παραγραφή των τρομοκρατικών πράξεων.