Πολιτική
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 17:22

Παπανδρέου: «Δεν είχαμε τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο που έπρεπε»

«Δεν είχαμε τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο που έπρεπε και είναι μια πολύ δημιουργική -νομίζω- εποχή που ξεκινά, ακριβώς για να ξανασκεφθούμε την πολιτική. Εγώ θέλω, όπως έχω τονίσει, να φέρουμε και πάλι την πολιτική στο προσκήνιο όχι της δικιάς μας πολιτικής ζωής, του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ελληνική κοινωνία που έχει αποξενωθεί απ’ την πολιτική ζωή». Αυτό αναγνώρισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση (υπό την προεδρία του) των συντονιστών των Τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκε ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός του ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους μήνες, αλλά και η πορεία της ανασυγκρότησης του κόμματος, η οποία ξεκινά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με την ανακοίνωση της δομής του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, ώστε, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «να μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος ευρύτατος με την ελληνική κοινωνία, ο οποίος θα προσδιορίσει τις μελλοντικές μας πολιτικές θέσεις, την οργανωτική μας δομή, που θα είναι βεβαίως περιφερειακή και πολύ πιο συμμετοχική».

To ΠΑΣΟΚ θα έχει υπεύθυνη και αυστηρή θέση απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου. «Προχωράμε σε ανασυγκρότηση μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο πέρα και έξω από τη λογική των μηχανισμών», σημείωσε και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή του συνεδρίου.

«Κανένας δεν έχει ιδιοκτησία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου. «Αλλά πιστεύω ότι τα παραδοσιακά και παλαιοκομματικά κόμματα, ιδιαίτερα το κόμμα της ΝΔ, παλιότερα ΕΡΕ, της Δεξιάς γενικότερα, λειτουργούσαν με τη λογική του πελατειακού συστήματος, δηλαδή των μηχανισμών των προσωπικών και γινόταν ένα συνονθύλευμα προσωπικών πολιτικών. Πιστεύω ότι αυτό ήδη αποτυπώνεται στην κυβερνητική πρακτική με τις πολλές αντιφάσεις που έχουν», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ έχοντας ζήσει μέσα στην κυβέρνηση, σ’ αυτό το κράτος πάρα πολλά χρόνια, απέκτησε κάποια απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος και υπογράμμισε πως «βασικός στόχος της ανανέωσης είναι ακριβώς η ανανέωση των θεσμών, των λειτουργιών, ώστε να ξεπεράσουμε τη λογική ότι εμένα μου ανήκει το α’, β’ κομμάτι».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στον ελληνικό λαό και όλοι μας θεσμικά θα λειτουργήσουμε και θα κριθούμε βεβαίως μέσα απ’ τις δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.