Κόσμος
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 16:41

Στόχος της Αλ Κάιντα μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις ΗΠΑ

Η Αλ Κάιντα έχει αλλάξει δραματικά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο εξακολουθεί να προσπαθεί να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας μαζικές απώλειες. Αυτό ανέφερε σήμερα η επιτροπή που εξετάζει τις συνθήκες των επιθέσεων της 11/9.

Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Overview of the Enemy», η επιτροπή δίνει μια λεπτομερή ιστορία της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής, παρ’ όλο που η Αλ Κάιντα έχει γίνει πολύ πιο αποκεντρωμένη από τότε, εξακολουθεί να βοηθά περιφερειακά τρομοκρατικά δίκτυα στην οργάνωση και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και στην εκπαίδευση και χρηματοδότησή τους.

«Η Αλ Κάιντα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οργάνωση και πραγματοποίηση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων», αναφέρεται στην έκθεση. Μία από τις αμεσότερες απειλές για τις ΗΠΑ αποτελεί η δυνατότητα της Αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επίθεση με άνθρακα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο βιολογικής ή χημικής επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος.

Στην εν λόγω έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι «η Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται διαρροές πληροφοριών εθνικής ασφάλειας στα ΜΜΕ», ενώ τονίζεται πως πλέον θα τροποποιηθούν «οι παραδοσιακές τακτικές» των οργανώσεων αυτών, ώστε να αποφευχθεί ο εντοπισμός των δραστηριοτήτων τους από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.