Πολιτιστικά
Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 08:30

Εικαστικά αδιέξοδα κοινωνικού σχολιασμού

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «No way out - Εικαστικές καταγραφές: Χάρτες και κώδικες», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο, το Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Προσκαλώντας και προκαλώντας τον θεατή να αναζητήσει νέες θεωρήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «No way out - Εικαστικές καταγραφές: Χάρτες και κώδικες», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο, το Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια συνέχεια της πρόσφατης ομότιτλης έκθεσης του καλλιτέχνη, που οργάνωσε η γκαλερί Citronne, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), στο Παρίσι. Περιλαμβάνει 20 έργα (λάδια, κολάζ, χάρτες, βιβλία - αντικείμενα) και 20 εικαστικά «αδιέξοδα - σχόλια» του καλλιτέχνη, που απορρέουν από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

Μέσον ιδεολογικής κριτικής στο υπάρχον σύστημα

Όπως εξηγεί η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη: «Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης χαρτογραφεί και κωδικοποιεί, συνδυάζει στοιχεία του παρόντος και του παρελθόντος, καταγράφει και καταγγέλλει τα αδιέξοδα της επικοινωνίας, την έλλειψη κατανόησης, την ασυνεννοησία του σύγχρονου κόσμου. Τα έργα του ενοποιούν χρόνο και χώρο, καθώς τέτοια ερωτήματα, ανέκαθεν, κινητοποιούν μια παγκόσμια ανησυχία. Η εικαστική δημιουργία καθίσταται, τελικά, μέσον ιδεολογικής κριτικής στο υπάρχον σύστημα.
Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης είναι ένας καλλιτέχνης αμφισβητίας, με έντονο προβληματισμό για τον ρόλο της Τέχνης και την ευθύνη του καλλιτέχνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Το έργο του απορρέει από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, την οποία βιώνει άμεσα. Είναι πολίτης του κόσμου: γενέτειρα το Κάιρο, ελληνική ταυτότητα και τριπλή παιδεία, ελληνική, αιγυπτιακή, γαλλική.

Αυτή η σύνθετη προσωπικότητα τού επιτρέπει να προσεγγίζει εικαστικά, από μέσα και από έξω, την ελληνική κατάσταση. Αναπτύσσει μία αφηρημένη, αλλά, ταυτόχρονα, πολυσήμαντη εικαστική γλώσσα. Χαρτογραφεί. Δομεί και αποδομεί σχήματα, λέξεις και έννοιες. Έχει εφεύρει ένα προσωπικό εικαστικό και οπτικό αλφάβητο. Παρουσιάζει μια εικαστική γλώσσα με ποικίλες διαχρονικές αναφορές. Με αφετηρία τον αρχαίο ελληνικό και αιγυπτιακό πολιτισμό, φθάνει σε σύγχρονα και καθημερινά στοιχεία, όπως τα διεθνή σήματα κυκλοφορίας. Όλες αυτές τις αναφορές τις αποδομεί, τις μεταλλάσσει, τις επανασυνθέτει και δημιουργεί νέους κώδικες και εικόνες, οι οποίες αντανακλούν τη σημερινή ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Στα εκτιθέμενα "Αδιέξοδα" (No way out), παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, κολάζ, χάρτες και βιβλία - αντικείμενα. Το έργο του καλλιτέχνη αναπτύσσεται πάνω στον άξονα Επανάληψη / Αντιπαράθεση / Υπέρθεση (repetition / juxtaposition / superposition), μια κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Τα σύμβολα - κώδικες συναντώνται με τρόπο χαοτικό και, μέσα σε έναν διάλογο φόρμας - χρώματος και εννοιών, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο συνύπαρξης στο πλαίσιο του πίνακα».

Προσωπική γλώσσα με οπτικό αλφάβητο

Το οπτικό αλφάβητο, που απαρτίζει την προσωπική γλώσσα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, εμπνέεται από σημεία και σύμβολα, που ξεκινούν από τον αρχαίο κόσμο της Αιγύπτου και της Ελλάδας και φτάνουν στις σύγχρονες αστικές δομές, τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του χαοτικού διαδικτύου.
Η πολυσήμαντη εικαστική του γλώσσα εξαπλώνεται σε ζωγραφικές συνθέσεις, παπύρους, χάρτες, βιβλία, κατασκευές, ακόμα και σε αρχιτεκτονικά κτίσματα. Χρησιμοποιεί πολλών ειδών εικαστικά μέσα, σε επίπεδες ζωγραφικές, σε τρισδιάστατες κατασκευές και σε εγκαταστάσεις στον χώρο. Ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με κριτικό βλέμμα, αλλά και με χιούμορ, συχνά καυστικό. Επαναλαμβάνει, επικαλύπτει και υπερθέτει με στοχαστικές συνθέσεις, σημεία από κάθε καλλιτεχνικό και επιστημονικό τομέα, με τον οποίο καταπιάνεται.

Πληροφορίες
Γκαλερί  Citronne: Παραλία - Πόρος, τηλ.: 22980 22401, 6979 989684. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11.00 - 13.00 και 19.00 - 23.00.

naftemporiki.gr