Κοινωνία
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 17:12

Ποινές φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα για δύο στην υπόθεση της Μανωλάδας

Ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας στους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την αιματηρή επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013. Αντιδράσεις για την απόφαση από ΓΣΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας στους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για την αιματηρή επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Στο μεταξύ, η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι ο επιχειρηματίας και ένας ακόμη κατηγορούμενος, προκάλεσε τις αντιδράσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μωυσή Καραμπεΐδη, αλλά και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Μωυσής Καραμπεΐδης, χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου. «Αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους μετανάστες, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας ο Μωυσής Καραμπεΐδης ανέφερε πως «ντρέπομαι απέναντί σας».

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της οδού Γούναρη, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και φώναζαν συνθήματα, χωρίς, όμως, να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Οι αντιδράσεις από κόμματα και ΓΣΕΕ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις, κυρίως για την αθώωση, των δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων της υπόθεσης, τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από την ΓΣΕΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση και υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου χαρακτήρισε ως ντροπή την απόφαση για την υπόθεση, τονίζοντας ότι «αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει».

Για αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη με την απόφαση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ στη δική του ανακοίνωση. Όπως υπογραμμίζει «η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό».

Ως «προκλητική» χαρακτηρίζει την απόφαση το ΚΚΕ, σε δική του ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά»».